Tickets
Shop
Nieuws 20 okt 2014

De Laat is niet zo’n adrenalinejunkie

De opluchting was zondag na de aflossingsfinale van zijn gezicht te lezen. "Het zit er eindelijk op", pufte hij. "Stiekem ben ik blij dat het erop zit. Ik ben niet zo’n adrenalinejunkie."

Foto : Sander Chamid

Itzhak de Laat had zich zojuist rechtstreeks gekwalificeerd voor de wereldbekers in Salt Lake City en Montreal. Op het oog eigende hij zich dit weekeinde in Heerenveen vrij eenvoudig een startplek toe, de twintigjarige shorttracker dacht daar zelf anders over.

Drie jaar geleden schaatste hij als zeventienjarig broekie al eens een volledig seizoen mee in de mondiale competitie. “Al die jaren die ik erin heb gestopt, beginnen er nu langzaam uit te komen. Dit geeft zeer veel motivatie om door te gaan.”

Completere schaatser

Zonder een plek in Oranje bleef hij de afgelopen jaren aangewezen op Europese wedstrijden en de trainingen in Thialf. Langzaam maar zeker ontwikkelde De Laat zich tot een completere schaatser. “Ik merk dat ik sterker word en ook op technisch vlak ben ik flink vooruit gegaan. Het gevoel in de bochten, die perfecte hang waardoor je een zwiep mee krijgt, dat komt er steeds beter in.”

De Laat heeft het altijd van zijn techniek en koersinzicht moeten hebben. “Ik ben sowieso meer een technische schaatser. Ik ben tenger gebouwd en heb moeite om spiermassa op te bouwen”, stelt De Laat, die in de krachttrainingen minder sterk is dan zijn teamgenoten.

Spiermassa kweken

“De een kan sneller spiermassa ontwikkelen dan de ander. Bij mij blijft dat achter. Als we krachttraining doen hebben de anderen daar meer profijt van dan ik.” Om toch sterker te worden, keek De Laat kritisch naar zijn dieet. “Ik neem nu meer creatine en eiwitten om de spieropbouw te stimuleren. Daar maak ik dan een smoothie van met bananen, anders is het echt niet lekker.”

De wereldbekers zullen hem een schat aan ervaring opleveren en in die zin is zijn eerste doel bereikt. Maar De Laat kijkt verder. Nu Christiaan Bökkerink is gestopt en Niels Kerstholt, die onderdeel uitmaakte van het team dat in maart wereldkampioen werd, een stapje terug heeft gedaan is er een plek vrij gevallen in het succesvolle aflossingsteam. “Ik wil een vaste waarde worden op de aflossing, want daar begint het uiteindelijk allemaal mee.”

Van zijn optreden in de aflossingsploeg zondag genoot hij. “Zo’n laatste relay is lekker. Zeker als je ‘m zo kan winnen op je thuisbaantje in Heerenveen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan