Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2015

Knegt wint 1500 meter, brons voor Breeuwsma

Met zijn armen in de lucht vierde Sjinkie Knegt zijn feestje. In Dordrecht sloeg hij direct toe op de eerste afstand. De 25-jarige Fries greep het goud op de 1500 meter en hield topfavoriet Viktor An van zich af. Ook Daan Breeuwsma hield de zesvoudig wereld- en olympisch kampioen achter zich. Hij greep het brons.

Foto : Huub Snoep

Knegt nam vanaf het begin zijn verantwoordelijk en zette zich voor het thuispubliek aan de kop van de trein. Even nam de Rus Semen Elistratov de leiding over, maar met zo’n drie ronden te gaan ging Knegt in de aanval. An bevond zich op dat moment in vijfde positie. De shorttracklegende zette een ronde voor de streep zijn inhaalactie buitenom in, maar kwam nooit meer in de buurt van de Nederlander.

De druk, het volle stadion en de geslaagde missie nummer één bezorgde Knegt enige emotie. Voordat hij zijn medaille mocht ophalen moest de doorgaans zo nuchtere shorttracker even een traantje wegwrijven.

Achter Knegt greep Elistratov het zilver. Breeuwsma schoof, mede door een valpartij van de Fransman Thibaut Fauconnet en de Hongaar Sandor Shaolin Liu, als derde over de streep. Ook hij hield An van zich af. Voor Breeuwsma is het zijn eerste succes bij een titeltoernooi. De Fries bekroonde zijn eerste Europese eindstrijd met het brons. Het jonge talent Liu liep daarbij tegen een penalty aan.  

Goud voor Christie, Van Ruijven vierde

Ook bij de vrouwen kon de winnares haar tranen niet bedwingen. Elise Christie rekende af met haar Sotsji-demonen. De Britse won voor het eerst sinds haar mislukte olympische missie weer een afstand op een titeltoernooi. Christie ging met drie ronden te schaatsen vanaf de koppositie in de aanval. Vijfvoudig Europees kampioene Arianna Fontana kwam hard opzetten, maar tikte zichzelf onderuit op het moment dat ze in twee positie wilde invoegen.

Achter Christie greep Sofia Prosvirnova uit Rusland het zilver. Derde werd de Française Veronique Pierron. Lara van Ruijven schaatste een sterke finale. De 21-jarige Zuid-Hollandse bevond zich lang in de staart van het peloton, maar wist in de laatste rondes op te rukken naar plaats vier. Daarmee pakte Van Ruijven in haar eerste Europese finale acht belangrijke punten voor het algemeen klassement.

Later vandaag worden in Dordrecht nog de finalerondes op de 500 meter verreden. 

Lees alles over het ISU EK Shorttrack op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan