Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2015

Knegt: ‘Harder moeten strijden’

Hij had zojuist de levende shorttracklegende Viktor An op zijn knieën gekregen. Sjinkie Knegt vierde op het ijs zijn feestje, maar leek even later bijna onaangedaan. Natuurlijk was hij blij met de titel in eigen land, maar Knegt bleef zijn nuchtere zelf. “Dit is het mooiste wat er is. Ik ben het weekend goed doorgekomen.”

Foto : Soenar Chamid

Van zenuwen voor dag twee van het kampioenschap had Knegt nauwelijks last. Ondanks zijn minieme voorsprong van acht punten op zesvoudig wereld- en olympisch kampioen An. “Je weet als je naar de baan gaat dat je kampioen kan worden”, keek Knegt terug. “Ik had er enorm veel zin in en wilde zo hard mogelijk schaatsen. Dat heb ik gedaan.”

In de halve finale van de 1000 meter trof de 25-jarige Fries zijn ploeggenoten Daan Breeuwsma en Freek van der Wart. Zijn vierde tegenstander was trainingsgenoot Vladyslav Bykanov. “Dan is de lol er wel een beetje af. Ik heb er een hekel aan om tegen teamgenoten te schaatsen”, stelde Knegt. “We zijn vrienden, zitten 365 dagen met elkaar opgescheept. Je gunt iedereen die finale.”

De grootste verrassing was misschien wel dat Knegt na drie afstanden al zeker was van de titel. Zaterdag verdeelde hij de prijzen nog met An. Zondag was de genaturaliseerde Rus na één actie uitgeschakeld. “Hij was er wel degelijk. Ik heb hem één, twee keer goed stil gezet, daarna was ‘ie gezien.”

Handig blokkeren

Vier ronden voor de streep nam Knegt de kop over van An. Hij kon de aanval van de voormalige Zuid-Koreaan in de laatste ronde handig te blokken. Mede door zijn coach had hij het plan van de zesvoudig olympisch kampioen door. “Jeroen Otter gaf het heel goed aan. Daardoor wist ik dat hij zou komen en dat ik krap uit de bocht moest draaien.”

De superfinale was een kwestie van uitschaatsen. Toch vond Knegt zijn tweede titel een moeilijkere opgave dan het binnenhalen van zijn eerste Europese kampioenschap drie jaar geleden. “Ik heb er harder voor moeten strijden. Het is niveau is in de breedte gestegen.”

Waar Knegt het in het verleden vaak van zijn handige inhaalacties moest hebben, nam hij in Dordrecht op de lange afstanden vroeg het initiatief. Vanaf koppositie zette hij zowel de 1500 meter zaterdag als de 1000 meter zondag naar zijn hand.

Het vertrouwen om op deze manier zijn races aan te pakken groeide door zijn sterke voorseizoen, waarin hij al zes individuele medailles in de wereldbeker won. “Ik voel me supersterk. Dit is de beste manier om je tegenstanders uit te schakelen.”

Lees alles over het ISU EK shorttrack op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan