Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2015

Knegt Europees kampioen in eigen land

Sjinkie Knegt heeft zich in eigen huis tot Europees kampioen gekroond. Juichend kwam de 25-jarige Fries op de slotafstand als vierde over de streep. Shorttracklegende Viktor An en zijn Russische ploeggenoot Semen Elistratov stelden het zilver en brons veilig.

Foto : Soenar Chamid

Knegt mocht zich voor de start van de superfinale al veilig wanen voor de eindzege. De drie kilometer werd gewonnen door de Israëliër Vladislav Bykanov die tot twee keer toe de rest van de groep op een ronde zette. De Nederlanders en Russen hielden zich tot aan het slot rustig.

In de laatste paar rondes liet An zich nog wel even zien door het tempo flink op te schroeven. De Rus werd daardoor tweede, vlak voor zijn ploeggenoot Semen Elistratov. De juichende Knegt werd vierde en pakte daarmee de tweede Europese titel in zijn carrière.

Achter Knegt werd zesvoudig olympisch kampioen An tweede in het eindklassement. Elistratov kreeg het brons omgehangen. Freek van der Wart zakte een plekje en besloot zijn EK met een vijfde plek in de eindrangschikking, een positie voor Daan Breeuwsma.

Dames

In de superfinale bij de dames stond er nog veel op het spel. Sofia Prosvirnova leidde het klassement, maar Elise Christie kon haar nog voorbij. Rondenlang sluimerde het duel tussen beide dames, maar aan het eind sleurde Christie het tempo omhoog met Prosvirnova in haar slipstream.

Met nog anderhalve ronde te gaan schoot Christie binnendoor bij de Italiaanse Arianna Fontana. Prosvirnova kon niet mee in hetzelfde gaatje en liet de Britse gaan. De Poolse Patrycja Maliszewska stelde met de zege in de superfinale het brons in het eindklassement veilig.

Lara van Ruijven reed als enige Nederlandse in de superfinale en werd vijfde. In het eindklassement eindigde ze bij haar eerste individuele EK als achtste. In de eindafrekening eindigde Yara van Kerkhof als twaalfde en de 17-jarige Suzanne Schulting debuteerde met een 24e plaats.

Lees alles over het ISU EK shorttrack op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan