Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2015

Eindzege kan Knegt bijna niet meer ontgaan

Sjinkie Knegt heeft met een klinkende overwinning op de 1000 meter zijn eerste positie in het tussenklassement op het EK Shorttrack dusdanig verstevigd dat de eindzege hem bijna niet meer kan ontgaan. Freek van der Wart werd tweede in de 1000-meterfinale.

Foto : Soenar Chamid

Alle drie de Nederlandse rijders waren de laatste dag van het EK goed begonnen en hadden de halve finales bereikt, maar door een speling van de loting belandden ze gezamenlijk in dezelfde halve finale samen met hun trainingsmaat Vladislav Bykanov.

Daarmee was het van tevoren zeker dat er een Nederlander zou afvallen voor de finale. Dat bleek uiteindelijk Breeuwsma. Hij werd laatste in de B-finale en daarmee achtste op de afstand.

An uit evenwicht

Knegt ging in de finale hard het gevecht aan met Viktor An. De Rus probeerde keer op keer de koppositie over te nemen, maar steeds opnieuw kwam Knegt meteen terug. In de laatste ronde zette An een overtuigende aanval in, maar Knegt blokte hem fabuleus. Daarna raakte de Rus uit evenwicht en moest met lede ogen toezien hoe Knegt won en Van der Wart tweede werd. Semen Elistratov, die zich in de finale rustig had gehouden werd derde.

In het klassement heeft Knegt met 89 punten achter zijn naam een voorsprong van 39 punten op de nummer twee, An. Alleen als hij gediskwalificeerd wordt en de Rus de superfinale wint én de tussensprint zal An hem nog voorbij gaan. Van der Wart steeg door zijn goede resultaat op de 1000 meter naar de vierde plek (29 punten). Daan Breeuwsma staat op de vijfde plaats met 16 punten.

Van Kerkhof

Bij de dames behaalde Van Kerkhof het beste resultaat. Zij werd zevende op de 1000 meter. Ze reed een sterke kwartfinale en bemoeide zich ook in de halve finale volop met de strijd om de A-finale, maar het lukte haar niet om voorbij de Russin Sofia Prosvirnova te komen die haar tweede positie achter de Britse Charlotte Gilmartin met hand en tand verdedigde.

Zelfs een late aanval van Van Kerkhof wist ze af te slaan en dus moest de Nederlandse genoegen nemen met de B-finale. Daarin werd ze derde en dus zevende op de afstand.

Schouderduw

Leidster in het klassement, Elise Christie uit Groot-Brittannië, liep in de halve finale tegen een penalty aan. Ze kwam hard buitenom bij de Italiaanse Arianna Fontana en beide rijdsters kwamen in contact. De scheidsrechters bestraften uiteindelijk de Britse.

Het waren dure punten die ze daardoor misliep, want de nummer twee in het klassement, Prosvirnova, profiteerde optimaal van Christies afwezigheid in de finale door de 1000 meter te winnen. Arianna Fontana werd tweede op de kilometer, vlak voor de jonge Litouwse Agne Sereikaite.

Prosvirnova nam door haar 1000-meterzege de leiding over in het klassement. De Russin staat nu op 76 punten, Christie bleef op 68 staan en Fontana schoof op naar de derde plek met 28 punten.

Van Ruijven en Schulting

Lara van Ruijven en Suzanne Schulting kwamen niet voorbij de kwartfinale. Van Ruijven kon zich in haar sterk bezette rit niet voorbij de Britse Charlotte Gilmartin en  de Duitse Anna Seidel worstelen. Desondanks is Van Ruijven nog altijd de beste Nederlandse in het klassement op de achtste plaats.

Schulting was goed op weg, maar maakte een flinke mispeer halverwege de 1000 meter en hoewel ze overeind wist te blijven kon ze zich niet meer echt mengen om de strijd om de kwalificatie voor de halve finale.

Lees alles over het ISU EK shorttrack op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan