Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2015

An wint sprint, Knegt aan leiding

Viktor An heeft in Dordrecht het gevecht op de 500 meter gewonnen. Sjinkie Knegt verzekerde zich van het zilver en blijft daarmee aan de leiding in het klassement. Freek van der Wart eindigde naast het podium.

Foto : Soenar Chamid

De 500 meter in Dordrecht was er een van hoog niveau. Vanaf het begin van de race werd het publiek getrakteerd op spectaculaire inhaalacties. Knegt dook achter An als tweede de eerste bocht in, maar moest even later die plek laten aan ploeggenoot Freek van der Wart. De 25-jarige Fries belandde zelfs even op de vijfde plaats, maar sloop weer langs Van der Wart en de Rus Semen Elistratov.

In de laatste bocht zette Knegt de aanval in voor het goud, maar de behendige An zette hem handig stil. Elistratov gleed als derde over de streep. Van der Wart eindigde als vierde. In de B-finale moest Breeuwsma de zege laten aan de talentvolle Sandor Shaolin Liu. De Fries werd derde.

In het klassement staat Knegt na de zege op de 1500 meter en het zilver op de sprint eerste in het klassement met 55 punten. An volgt met een puntentotaal van 42. Derde staat Elistratov (34). Breeuwsma staat na het brons van de 1500 meter vierde (15), Van der Wart volgt één plaats lager (8).

Christie op weg naar titel

Elise Christie sloeg op de 500 meter haar slag. De Britse ging vanaf de start aan de leiding en wist de aanval van het Russische talent Sofia Prosvirnova handig af te slaan. Met haar tweede goud van de dag staat Christie ruim aan de leiding in het klassement.

Vijfvoudig Europees kampioen Arianna Fontana, de grootste concurrente voor de titel, ging ook op  de sprint in de fout. De Italiaanse greep naast een plek in de eindstrijd, maar eiste wel de zege in de B-finale voor zich op. Lara van Ruijven kon in die kleine finale lang mee met Fontana, maar ging onderuit. Daardoor eindigde ze als achtste.  

Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting kwamen niet door de kwartfinale heen. Van Kerkhof trof in haar race twee topsprinters: Prosvirnova en Maliszewska. De Zoetermeerse kon vanaf de derde plaats geen aanval meer plaatsen. De 17-jarige Schulting kwam tegen de absolute top nog tekort. Ze eindigde als vierde in de kwartfinale en werd daarmee zestiende op de 500 meter. Van Kerkhof werd elfde.

Bij de vrouwen gaat Christie (68 punten) met haar dubbele zege ruim bovenaan. Prosvirnova volgt op plek twee met een achterstand van 26 punten. Derde staat de Française Veronique Pierron (15), zij is echter op de kilometer al uitgeschakeld voor de finales. Van Ruijven staat met 9 punten vijfde. Van Kerkhof heeft nog geen finalepunten en staat in het klassement twaalfde, Schulting staat 22e.  

Lees alles over het ISU EK shorttrack op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan