Een bezoekje aan het Rijksmuseum? Daar hoefde Ireen Wüst niet lang over na te denken. De schaatsster van Team Continu schildert namelijk zelf. Het meesterwerk dat de veelvoudig olympisch en wereldkampioene speciaal wilde zien was Het Melkmeisje van Johannes Vermeer.

“Mooi door zijn eenvoud,” zo classificeert Ireen Wüst het wereldberoemde schilderij dat ze zorgvuldig bestudeert. Voor haar, aan de muur van het Rijksmuseum, hangt Het Melkmeisje van Johannes Vermeer. “Dit is een schilderij dat me raakt en daar gaat het mij om, dat kunst me iets doet.”

Voor de serie Helden in het Rijksmuseum wilde de schaatsster van Team Continu maar wat graag naar Amsterdam komen, hoewel de voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen met haar nieuwe ploeg in volle gang was. Maar praten over haar liefde voor kunst, daar maakte Wüst tijd voor vrij tussen twee trainingen door.

Abstracte quatsch

“Je zou het misschien niet zeggen, maar ik schilder en teken zelf ook”, bekent ze tijdens de rondleiding. “Ik was als kind altijd al creatief. Als het regende, zat ik binnen te knutselen, te kleien of te tekenen. Nu is het voor mij een manier om me af te reageren. Soms heb ik dat even nodig.”

Schilderen en tekenen zorgen voor ontspanning. “Ik kan niet zeggen dat ik een nieuwe Vermeer of Rembrandt word, denk niet dat ik snel zou exposeren. Althans, ik denk dat mensen niet zouden komen kijken,” lacht ze. “Maar daar doe ik het ook niet voor. Het is voor mij een uitlaatklep. Ik ben in 2008 met schilderen begonnen. Toen heb ik ook een ezel en een dummy aangeschaft. Ik zat destijds niet lekker in mijn vel en had moeite om me te uiten. Schilderen gaf me rust, ik dacht nergens aan als ik daarmee bezig was. Ik denk dat ik mijn onrust uitte op het doek. Het zijn dan ook meestal heel abstracte, heftige doeken. Abstracte quatsch noem ik het.”

Thuis heeft ze ook kunst aan de muur hangen. Abstract werk, moderne kunst. Haar eigen werk hangt niet in haar huis. “Daar vind ik het echt niet mooi genoeg voor. Maar ik gooi de doeken ook niet weg. Mensen die dicht bij me staan, mogen ze wel zien. Ik heb wel een doek van mijn broer aan de muur hangen. Hij schildert ook, niet voor zijn beroep, maar wel serieuzer dan ik. Met dat schilderij van hem heb ik echt iets. Nogmaals, een schilderij moet voor mij een gevoel opwekken, een bepaalde emotie. Ik heb ook een skyline op leer aan de muur hangen. Die heb ik zomaar een keer ergens gekocht, had ik ook een bepaald gevoel bij.”

Foto : Helden/Manon van der Zwaal

Vrijheid

Toen ze een schilderij op mocht geven waar ze speciaal bij stil wilde staan, gaf ze het beroemdste werk van Vermeer op. In eerste instantie dacht ze ook aan Winterlandschap met Schaatsers van Hendrick Avercamp, net als Bob de Jong in de vorige Helden. Maar daar kwam ze toch van terug. “Een schaatstafereel ligt voor de hand,” stelt de 28-jarige schaatsster, “ik had ook voor De Nachtwacht kunnen kiezen, maar dat is wellicht ook weer iets te makkelijk.”

Geconcentreerd luistert Wüst naar de uitleg van de gids. Vermeer schilderde het werk omstreeks 1658 met olieverf. De naam Het Melkmeisje is eigenlijk onjuist, want een melkmeisje was iemand die melk aan huis bezorgde. De door Vermeer geschilderde vrouw is een dienstmeid. In een veilingcatalogus uit 1696 werd het schilderij betiteld als Een Meyd die melk uytgiet. Het werk werd in 1908 door de Vereniging Rembrandt voor het Rijksmuseum aangeschaft.

Het is trouwens niet voor het eerst dat Wüst het Rijksmuseum aandoet. “Dit museum is zo prachtig. Alles is mooi en indrukwekkend: het gebouw, de vloeren, de muren, de schilderijen. Vanuit KPN hebben we ieder jaar een diner bij de uitreiking van de schaatsprijzen. We dineren dan onder De Nachtwacht. Dat doet me wat. Wie kan er nou zeggen dat hij heeft gedineerd onder De Nachtwacht?”

Wüst komt door haar sport vaak in het buitenland. Toch bezoekt ze in de vrije uurtjes tijdens die trips niet vaak een museum. Niet zo lang geleden bezocht ze in Duitsland wel concentratiekamp Buchenwald. “Ik vind het belangrijk om onze geschiedenis te kennen. Dat bezoek was zeer indrukwekkend. Het klinkt gek, maar zo'n bezoek werkt bijna inspirerend. Je staat dan stil bij hoe heftig alles is geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrijheid is het grootste en mooiste bezit dat we hebben. Als sporter mag je elke dag doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Wat een groot goed is dat zeg! Door zo'n bezoek besef ik gewoon extra hoe goed ik het heb. Dat bedoel ik met inspireren. Het bezoek was extra bijzonder omdat mijn Japanse teamgenootje mee was. Zij weet echt helemaal niets van de Tweede Wereldoorlog. Zelfs van Pearl Harbour had ze nog nooit gehoord. Op school leren ze er niets over in Japan. Dat klinkt best gek, maar wees eerlijk, wat weten wij nou van onze zwarte kanten? Wij hebben toch ook op school niets geleerd over slavernij of andere gruwelijkheden tijdens de VOC-tijd?”

Foto : Sander Chamid

Knallen

Terug naar de schilderkunsten van Wüst. “Het is lang geleden dat ik heb geschilderd, ik denk in 2010. Dat is een goed teken. Ik zit dus lekker in mijn vel. Deze zomer was ik misschien ook niet top, maar toen was ik vooral heel moe. Ik was zo moe dat ik nergens aan toekwam, laat staan iets van me af kon schilderen. Ik heb zelfs niet altijd mijn trainingsschema gevolgd. Ik was een paar dagen met mijn moeder naar Corsica, had een schema meegekregen, maar heb echt helemaal niets gedaan. Mijn coaches Gianni (Romme) en Marianne (Timmer) weten dat niet eens. Haha, ze lezen het nu. Ze zullen vast niet boos op me zijn. Normaal zou ik me wel schuldig hebben gevoeld, maar nu was ik zo moe, dat ik me er niet eens slecht over voelde.”

Het seizoen is weer begonnen voor Wüst. Na negen jaar TVM is de viervoudig olympisch kampioene en winnares van vijf wereldtitels allround en negen gouden plakken op de WK afstanden overgestapt naar Team Continu. “Ik heb het naar mijn zin bij het nieuwe team. Het gaat goed met me, ik wil ook dit seizoen weer knallen. Ik wil Europees en wereldkampioen allround worden, goud pakken op de 1500 meter, de 3000 meter en de ploegenachtervolging op de WK afstanden in Heerenveen. En ik wil een wereldrecord rijden op de 1500 meter tijdens het WK allround in Calgary. Een tussenjaar bestaat voor mij niet. Als ik fit ben, wil ik gewoon alles winnen.”

Ontmoet jouw schaatsheld in het Rijksmuseum

De serie ‘Uit de kunst’ wordt mede mogelijk gemaakt door KPN. Als hoofdsponsor en fan van het schaatsen én van het Rijksmuseum wil KPN onze Nederlandse schaatshelden verbinden met de mooiste meesterwerken. De absolute toppers van het schaatsen en de kunst komen samen in het prachtige museum in Amsterdam.

Wil jij bij de volgende fotoshoot met een schaatsheld in het Rijksmuseum aanwezig zijn? Ga dan naar Heldenonline.nl en bekijk de nieuwe rubriek ‘Schaatshelden in het Rijks’ voor meer informatie.