Tickets
Shop
Nieuws 11 aug 2015

Negatieve reacties verdwijnen tien kilometer

Juni vorig jaar maakte de ISU na een week vergaderen in Dublin bekend dat de langste afstanden vanaf het seizoen 2016-2017 niet meer verreden worden op het EK Allround, zodat de vierkamp op het EK er dan als volgt uitziet: dames: 500, 1000, 1500 en 3000m; heren: 500, 1000, 1500 en 5000m.

Foto : Sander Chamid

 De topteams trainen op dit moment in het Vikingskipet in Noorwegen en Hamar Arbeidersblad besloot dan ook naar de mening van de langeafstandspecialisten te vragen.

"Zonder de tien kilometer worden mijn kansen een stuk minder", zegt Sven Kramer. Zelf had hij alleen vernomen dat er een eventuele verandering in de planning stond, maar was niet op de hoogte dat de knoop al is doorgehakt. "Ik dacht dat er een plan was om de tien kilometer door een drie kilometer te vervangen", zegt hij. "Maar de tien kilometer vervangen met een duizend meter lijkt me een drastische beslissing. Dan wordt het een sprintkampioenschap en daar doe ik niet aan mee."

"Ik denk dat de tien kilometer een allroundkampioenschap ook spannender maakt", gaat hij verder. "Het bouwt de spanning op en is de kers op de taart van het toernooi."

Jongens en mannen

Ook Havard Bøkko staat negatief tegenover de nieuwe beslissingen van de ISU. De Noor verwacht dat het toernooi gereden zal worden door een 'ander soort schaatser'. "Nu krijgen de sprinters er een afstand bij, terwijl de langeafstandrijders er een verliezen", zegt hij. "De tien kilometer scheidt de jongens van de mannen. Jonge rijders kijken op tegen de zware duels en ik vrees dat niemand van deze keuze gaat profiteren."

Oud-schaatser Knut Johannesen, die in 1960 op de Olympische Spelen in Squaw Valley nog een wereldrecord vestigde op de langste afstand spreekt van een hopeloze situatie. "
Ik begrijp er niks van dat ze de afstand verwijderen", zegt hij. "Mensen kijken graag naar rijders die veel ronden achter elkaar doorrijden. Ik weet niet welke mensen hierover beslissen, maar ze hebben waarschijnlijk nog nooit een ijsbaan gezien."

Ook Noorse coach Finn Halvorsen staat niet positief tegenover het verdwijnen van de tien kilometer. "We hebben genoeg korte afstanden in alle kampioenschappen"
, zegt hij. Halvor Lauvstad, secretaris-generaal van de Skating Association is niet enthousiast over de verandering, maar ziet er ook de voordelen van in. "Ik ben dol op de tien kilometer en zal hem zeker missen op het EK", zegt Lauvstad. "Toch denk ik dat het tegelijkertijd een spannende nieuwe combinatie zal opleveren."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan