Tickets
Shop
Nieuws 16 nov 2015

‘Nog twee tienden marge bij Kulizhnikov’

“Het was niet eens mooi”, oordeelde Jeremy Wotherspoon na de wereldrecordrace van Pavel Kulizhnikov. De Russische bondscoach Kosta Poltavets sloot zich bij die lezing aan. “Er zit meer marge in”, oordeelde hij. “Twee tienden, misschien tweeënhalf.”

Foto : François Wieringa

Volgens de in Nederland woonachtige Poltavets was het ijs op de Olympic Oval niet meer in topconditie toen zijn pupil aantrad bij de start. “Het ijs was niet van de beste kwaliteit. Het was al helemaal uitgetrapt, ook omdat er geen dweil was geweest na de dames", stelt de coach. "En de Canadezen trapten het ijs als ijshockeyers helemaal uit."

Kulizhnikov was niet al te snel weg van de startlijn en had onderweg nog wat missertjes. Maar met een fenomenale volle ronde kwam de Rus toch tot een wereldrecord van 34.00. “Iedereen zei al dat hij capabel was om dat te doen”, benadrukt Poltavets. “Maar hij moest dat nog wel waarmaken.”

Dat de schaatser al zo vroeg in het seizoen zulke sterke tijden rijdt is verrassend, want hij werd in de zomer door blessureleed achtervolgd. “De voorbereiding was niet ideaal met eerst een schouderoperatie en daarna een sleutelbeenbreuk. Hij heeft een groot deel van de voorbereiding gemist. We zullen het dus dit seizoen moeten opbouwen.”

Kulizhnikov zelf was blij met zijn wereldrecord, maar bleef rustig. Dat zit in zijn karakter, legt zijn coach uit. “Hij is redelijk kalm. Hij praat er nu al over om ook zo’n tijd in Heerenveen te rijden. Dit is een motivatie voor verdere grensverlegging.”

Het doorbreken van verdere grenzen is volgende week al mogelijk, denkt Poltavets. “Het is hopen dat het echt Salt Lake City-ijs wordt”, zegt hij. “Het ligt daar alweer 300 meter hoger, dus dat scheelt in de luchtweerstand. En ze kunnen er nog sneller ijs maken.”

Daarbij durfven Kulizhnikov en zijn coach echt met richttijden te werken. “We kijken natuurlijk naar de schema’s van opening en volle ronde. We moeten ons zoveel mogelijk richten op een foutloze race.”

Lees alles over de ISU World Cup in Calgary op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan