Tickets
Shop
Nieuws 25 okt 2015

Swings vindt in Blokhuijsen 'trainingsmaat van zijn dromen'

Na een jarenlange zoektocht is hij eindelijk gevonden: De ideale trainingpartner voor Bart Swings. "Hij is een topper op de lange afstanden die ook snelheid heeft", zegt Swings over zijn kersverse ploeggenoot Jan Blokhuijsen.

Foto : Neeke Smit

"Het is super om met hem te kunnen trainen" vervolgt hij. "In Jan heb ik de trainingsmaat gevonden waar ik altijd van gedroomd heb."

Na een evaluatie met Bart Veldkamp over afgelopen winter werd het roer binnen Team Stressless omgegooid. "Het moest anders", zegt Swings die inspraak had over de nieuwe vorm van de ploeg. "Ik wilde sowieso weer met Jelle Spruyt trainen en we raakten al snel met Jan aan de praat. Onze visies bleken te matchen en er werd al snel besloten dit samen te gaan doen."

Blokhuijsen maakte in juni de overstap naar Team Stressless en ook hij lijkt content met zijn nieuwe trainingspartner. "Het is fijn om iedere dag met iemand van wereldklasse te kunnen trainen", luidt het. "Maar inlinen met die gozer is echt niet leuk hoor, dat doet gewoon pijn", vervolgt Blokhuijsen lachend.

Naast Blokhuijsen werden ook Brittany Bowe, Joey Mantia, Manon Kamminga, Daniel Greig en coach Desly Hill toegevoegd aan de ploeg. "Het is in de breedte een sterk team", zegt Swings. "We hebben er zelfs een sprinter bij die technisch ook nog heel sterk is met materiaal", gaat hij verder over Greig.

In zijn Australische ploeggenoot heeft hij daarnaast ook een goede gesprekspartner gevonden. Beiden studeren namelijk om ingenieur te worden en spreken daar dikwijls over. "We begrijpen elkaar. Hij snapt het ook als je na een dag studeren wel eens geen zin hebt om te gaan trainen", lacht Swings.

Rustige jongens

Met de sfeer binnen de ploeg zit het volgens hem sowieso wel goed. "Het zijn wat rustigere jongens, net als ik. Ze zijn gefocust en ingetogen." Van een klik valt dan ook te spreken en dat komt de prestatie alleen maar ten goede, meent de Belg. "Je zit toch zes maanden lang met deze mensen en je staat elke dag samen op het ijs, als het dan niet goed zit duurt de winter wel heel lang. Als het mentaal niet goed zit gaat het sowieso mis; kijk bijvoorbeeld naar Jan vorig jaar."
 
Swings wil zich komende winter vooral richten op de 1500 en 5000 meter. Omdat zijn vijf kilometer afgelopen seizoen niet naar wens verliep wil hij het schaatsen nu juist vanuit die afstand benaderen. "Ik wil stappen maken op de vijf kilometer, dat zie je bijvoorbeeld ook terug op de mass start. Ik ga er alles aan doen om top te zijn tijdens de WK afstanden."

Daar goed presteren is dan ook meteen het hoofddoel van zijn seizoen. Ook tijdens World Cup-wedstrijden zal Swings in actie komen, al zal hij er waarschijnlijk ook een aantal laten schieten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan