Tickets
Shop
Nieuws 26 aug 2015

Michel Mulder en Boer blij met teamsprint op World Cup

Maandag werd bekend dat het wereldbekerseizoen vanaf komend seizoen wordt uitgebreid met het onderdeel teamsprint en dat nieuws zorgt voor positieve reacties bij de Nederlandse sprinters.

Foto : Sander Chamid

Michel Mulder (Team beslist.nl) en Margot Boer (Team Continu) zien de toevoeging van het sprintonderdeel, waarbij drie schaatsers aan de start staan en er na elke ronde één uit de wedstrijd stapt, als een mooie aanvulling op de individuele sprintnummers.

"Het is een heel mooi onderdeel", vertelt Mulder aan schaatsen.nl. "Ik heb een paar keer meegedaan aan testwedstrijden met Jesper Hospes en Sjoerd de Vries, kan ik me herinneren. Je rijdt drie rondjes en de snelheid ligt zó hoog. Daarnaast is het ook nog best wel tactisch. Vooral de tussenronde gaat harder dan welke afstand dan ook."

Ook Boer heeft goede ervaringen met de teamsprint. "Het is gewoon een leuk en spannend onderdeel. Het is leuk om voor te trainen en het is nog een hele kunst om het voor elkaar te krijgen. Vorig seizoen was er een aantal demonstraties en dat was mooi, ook doordat alles heel dicht op elkaar zat."

Vrij recent werden al de ploegenachtervolging en de mass start toegevoegd aan de internationale wedstrijden om de schaatssport aantrekkelijker te maken. Nu komt daar dus ook de teamsprint bij. "Naast de 500 en 1000 meter was er voor de sprinters nog vrij weinig, dus ik denk dat dit een goede combi is. De mass start werd ook goed ontvangen", aldus Boer.

Olympische potentie

Bang dat deelname aan de teamsprint ten koste gaat van de individuele sprintnummers (500 en 1000 meter) is Boer overigens niet. "Bij een World Cup rijd je twee keer de 500 meter en maar één keer de 1000, dus je zou de teamsprint kunnen zien als een extra 1000 meter."

Hoewel Mulder positief is over de toevoeging van de teamsprint aan de World Cup, is het volgens de sprinter van Team beslist.nl nog een beetje koffiedik kijken of het onderdeel ook olympische potentie heeft.

"Kijk, als er straks meteen een stuk of twintig ploegen aan de start staan, is het hartstikke leuk. Maar als niemand het onderdeel serieus neemt is er niets aan. We moeten eerst maar eens kijken hoe het loopt."

"Aan de andere kant: van de ploegenachtervolging had ik ook niet verwacht dat het zo snel olympisch zou worden en de mass start werd onlangs ook toegevoegd. Het zou mooi zijn als er voor de sprinters ook een olympisch teamonderdeel zou komen."

Voorbereiding

Zowel Mulder als Boer is in volle voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen. Mulder vertrekt volgende week maandag met Team beslist.nl naar Italië voor een trainingskamp en Boer blijft met Team Continu in Nederland.

"Het gaat goed, we lopen nu een beetje tegen het einde van de voorbereiding", aldus Boer. "Na het trainingskamp hebben we nog wat conditietesten en dan gaan we weer het ijs op. Ik heb er weer heel veel zin in."

Ook Mulder kijkt uit naar het nieuwe seizoen. "Ik ben nu lekker hard aan het trainen en ik moet zeggen dat het beter gaat dan vorig jaar, toen ik net de Spelen achter de rug had. Half september, als we terug zijn uit Italië, gaan we het ijs weer op. Nu is iedereen nog wereldkampioen hè, maar we gaan het straks op het ijs zien."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan