Tickets
Shop
Nieuws 19 mei 2015

Den Elsen hoofdcoach in Inzell na advies Orie

Wim den Elsen wordt de nieuwe hoofdtrainer van de Kia Speed Skating Academy in Inzell. Het besluit volgt na lange gesprekken en na een dringend advies van Team LottoNL-Jumbo-coach Jac Orie aan oprichter en initiator Marnix Wieberdink.

Foto : Sander Chamid

Ondanks dat de ISU de steun aan de schaatsacademie verlengde en Wieberdink de gelegenheid gaf om flexibeler om te gaan met het uitnodigen van internationale schaatsers, was het nog geen uitgemaakte zaak of Wieberdink met de Kia Speed Skating Academy wilde doorgaan. 

“Ik wilde honderd procent zeker zijn dat er een stevig fundament kwam waarmee we de komende drie jaren kunnen werken richting de Olympische Spelen'', aldus Wieberdink. “Daarom zocht ik contact met Jac Orie, aangezien het voor mij altijd duidelijk was dat Orie's methode en de wijze waarop hij het sporttechnische gedeelte van zijn ploeg inricht dé manier is waarop ik het hier destijds in Inzell altijd voor ogen heb gehad.”

Op advies van de Hagenaar koos Wieberdink daarom bewust om Den Elsen, die de afgelopen assistent-trainer was, tot hoofdverantwoordelijke te maken, waarbij de KIA Speed Skating Academy zich nu ook gaat toeleggen op een meer wetenschappelijke benadering. “Dat is een punt waar Wim de laatste jaren al op gewezen heeft en tijdens mijn gesprekken met Orie werd daar nogmaals op gehamerd. We richten de organisatie nu zo in dat we die lijn ook kunnen inzetten.''

Alleen advies

Het is overigens niet de bedoeling dat Orie een formele adviseursrol in Inzell krijgt. De Hagenaar maakt duidelijk dat hij Wieberdink slechts van advies heeft voorzien. “Wim is een hele gedreven trainer die 24 uur per dag met de schaatssport bezig is. Ik ben er daarom van overtuigd dat hij de talenten die naar Inzell komen ook echt beter kan maken'', zegt Orie, die zelf onder Den Elsen heeft getraind.

“Ik heb Wim als trainer heel hoog zitten en hij heeft de laatste twintig jaar veel schaatsers op topniveau gebracht. Ik ben van mening dat de Academy in Inzell belangrijk is voor de mondiale schaatssport en ik wens Wim dan ook veel succes.''

Nieuw daarbij is ook dat de Kia Speed Skating Academy open staat voor ex-Jong Oranje-schaatsers en andere Nederlandse schaatstoppers in de dop, die onder de deskundige begeleiding van Den Elsen zich in Inzell kunnen voorbereiden op een eventuele overstap naar een Nederlandse profploeg.

“We zullen onze organisatie nog gaan versterken met een bewegingswetenschapper, met ervaring in het schaatsen én het inline-skaten'', kondigde Wieberdink aan. “Met deze aanvulling ben ik ervan overtuigd dat de kwaliteiten van Wim den Elsen nog beter tot hun recht komen.''


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan