Tickets
Shop
Nieuws 24 mrt 2015

Talentenprijs voor Patrick Roest

Bij de feestelijke uitreiking van de jaarlijkse langebaanprijzen heeft Patrick Roest de Egbert van ’t Oever Aanmoedigingsprijs ontvangen. Hij kreeg de prijs voor de talent van het jaar uit handen van de weduwe van de naamdrager van de trofee, Guusje van ’t Oever, en Arie Koops.

Foto : Sander Chamid

Volgens Koops had Roest de prijs te danken aan zijn titelprolongatie op het WK voor junioren in Warschau. “Het was dit jaar écht moeilijk”, benadrukte Koops. “Maar het was van doorslaggevend dat Patrick zijn wereldtitel geprolongeerd heeft. Dat zie je niet vaak bij de junioren.”

In Warschau wist Roest niet alleen zijn wereldtitel allround te verdedigen, maar hij verbeterde zich ten opzichte van 2014 door ook goud op de 1500 meter en de ploegenachtervolging te winnen. Daarbij werd hij nationaal kampioen junioren door op elke afstand de snelste tijd te zetten.

“Het was een perfect seizoen voor mij. Ik alles op het NK gewonnen en ook nog eens gedaan wat ik wilde op het WK”, zei Roest.

De 19-jarige Zuid-Hollander erkende dat er als titelverdediger meer druk op stond dan in het jaar ervoor. “Mensen verwachten dat je het weer doet”, zei hij. “Maar ik ben eigenlijk altijd wel zenuwachtig. Dus ik kan daar wel mee omgaan.”

Senioren

Met twee wereldtitels bij de junioren op zak maakt Roest komende zomer de overstap naar de senioren. Hij weet nog niet bij welke ploeg hij aan zal sluiten. “Ik ben nog met meerdere ploegen in gesprek en zal daar over een paar weken een beslissing over nemen.”

Wel duidelijk is wat hij wil: allrounden. “Ik wil dat gewoon blijven doen. Ik vind het mooi om te allrounden en ik blink niet echt uit in één afstand. Dat komt misschien meer in de buurt van de Winterspelen.”

Stiekem hoopt de jonge rijder al van de Spelen van Pyeongchang. “Dat is wel een soort droomdoel. Maar ik moet eerst nog zien wat voor stap ik nog te zetten heb. Ik zou bijvoorbeeld wel World Cups willen rijden, maar ik weet niet hoe lang ik daar voor nodig heb om daar te komen.”

De Egbert van ’t Oever Aanmoedigingsprijs bestaat sinds 2002 en werd in het verleden gewonnen door rijders als Jan Smeekens, Koen Verweij, Lotte van Beek en vorig jaar door Kai Verbij.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan