Tickets
Shop
Nieuws 26 mrt 2015

Coach De Wit verhuist niet mee naar iSkate

Voor Johan de Wit komt er met de 'verhuizing' van zijn Team New Balance naar iSkate een einde aan zijn tijd bij de ploeg. De coach wil niet terugkeren bij de organisatie waar hij in 2011, als coach van APPM, de voorloper van beslist.nl, aan de kant geschoven werd. “Ik ben daar in het verleden niet zo goed weggegaan”, vertelt hij.

Foto : Soenar Chamid

Donderdag werd bekend dat De Wits New Balance-ploeg wordt ingelijfd door iSkate, de organisatie achter Team Afterpay, Team beslist.nl en meerdere jeugdopleidingen.

Die overgang gaat De Wit dus niet meemaken. Los daarvan is het sowieso onzeker of zijn toekomst in het schaatsen ligt. “De kans is fifty-fifty dat ik volgend jaar nog op het ijs sta”, zei hij tijdens de afgelopen wereldbekerfinale in Erfurt.

De Wit houdt een dubbel gevoel over aan de veranderingen binnen New Balance. Hij snapt dat het voor de ploeg belangrijk is om continuïteit voor rijders en sponsoren te kunnen bieden. “En ik begrijp heel goed dat ze op die manier meer kans hebben op een A-licentie”, zei hij. “Maar ik vind het ook doodzonde. Je verliest toch je onafhankelijkheid."

Prima prestaties

Bovendien benadrukte de 35-jarige De Wit dat zijn ploeg ondanks het kleine budget en de geringe officiële status prima presteerde. Met Irene Schouten had het een wereldkampioene mass start, Linda de Vries reed naar het brons op het EK en Bob de Jong presteerde prima in de World Cups.

Het is een streep door de rekening van De Wit zelf die na zijn ontslag bij APPM aan de slag ging bij Project 2018, waaruit later New Balance ontstond. “Die ambitie was er nog steeds: om door te gaan tot de Spelen van 2018.”

Of De Wit dat als coach nog mee zal maken is onduidelijk. Hij is van opleiding gymdocent, maar verwacht volgend jaar niet in de gymzaal les te geven. “Ik heb ook wat aanbiedingen uit het bedrijfsleven gekregen”, vertelde hij. Maar het liefst zou hij bij het schaatsen betrokken blijven.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan