Tickets
Shop
Nieuws 09 mrt 2015

Blokhuijsen gaat weer inline-skaten

Jan Blokhuijsen gaat komend seizoen voluit inline-skaten. En niet vrijblijvend als training. Hij wil meedoen om titels op alle drie de NK’s én presteren op het Europees kampioenschap.

“Ik wil weer groeien. Ik wil de juiste route vinden richting Olympische Spelen in Zuid-Korea”, zegt Blokhuijsen, die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn zwak voor inline-skaten.

Blokhuijsen: “Ik denk dat het heel goed is: wedstrijdritme in de zomer, gefocust blijven. Michel en Ronald Mulder hebben afdoende bewezen dat dat succesvol kan samengaan. Het schaatsen kent genoeg toppers uit het inline-skaten. Ik ben een goede schaatser geworden dankzij het skaten. Daar liggen mijn roots.”

De bijna 26-jarige Noord-Hollander wil zijn geest weer ‘fris’ krijgen na een mislukt en voortijdig geëindigd schaatsseizoen, waarin hij zich als titelverdediger niet wist te plaatsen voor het EK en in het zicht van de NOS-camera woorden kreeg met trainer Jan van Veen.

Bij sponsor Corendon heeft Blokhuijsen een aflopend contract, dat nog met een jaar kan worden verlengd. “Begin april zitten we weer met elkaar om de tafel”, zegt de olympisch kampioen op de ploegenachtervolging. “Ik denk niet dat Corendon er een probleem mee heeft als ik ga inline-skaten.

Blokhuijsen voelt de behoefte ‘even iets heel anders’ te gaan doen. Hij vertrekt 18 maart naar het Portugese Lagos voor een internationale inline-skatewedstrijd. Daarna volgen de Europa Cups in het Duitse Geisingen en Gross-Gerau.

“Ik kreeg een sms’je van John Davis, die ik nog ken uit mijn juniorentijd in het inline-skaten. Of ik hier wat voor voelde”, aldus Blokhuijsen. De Engelsman Davis was in 2004 bondscoach inline-skaten in een partnerschap met de huidige bondscoach Desly Hill en traint nu een groep juniorentoppers.

Mogelijk voegt Blokhuijsen zich ook bij een skate-trainingskamp op Lanzarote van Desly Hill.

Interesse

In de media is gespeculeerd over interesse van andere ploegen voor Blokhuijsen: Stressless met Bart Swings, team Clafis van Jillert Anema.

Blokhuijsen: “Ik heb nog met niemand gepraat.  Eerst het gesprek met Corendon. Er gaat veel veranderen in de schaatswereld. Ik ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen. Nu ga ik eerst focussen op het skaten.”

Over het feit dat niet alle coaches voorstander zijn van inline-skatewedstrijden zegt hij:  “Ik vind dat er in iedere ploeg ruimte moet zijn voor iemands persoonlijke wensen.”

Wat zijn ambities in het inline-skaten betreft is Blokhuijsen duidelijk. “Het EK wil ik sowieso rijden. Twee jaar geleden reed ik een goed EK met minimale voorbereiding (zilver op de puntenkoers in Almere, red.). Ook mijn NK’s waren de afgelopen jaren goed zonder specifieke training daarvoor. Ik weet gewoon dat ik kan presteren als ik daar gericht voor train."

"Vroeger kon ik op NK’s meerdere afstanden winnen. Ik wil weer allround worden. In Heerenveen komt een hoogwaardige skatepiste met Vesmaco-toplaag. Daar kan ik trainen met Desly Hill en een hele goede groep skaters. Op die manier hoop ik de juiste vorm weer te vinden.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan