Tickets
Shop
Nieuws 03 mrt 2024

Strak van de zenuwen rijdt Mette ten Cate iedereen op een hoop

Ze moet nog zestien worden, maar toch rijdt Mette ten Cate als eerstejaars B-juniore het hele veld op achterstand. Bij het NK Junioren in Hoorn steeg de piepjonge rijdster opnieuw boven zichzelf uit. Met een knappe overwinning op de afsluitende 1000 meter hield ze Jasmijn Veenhuis en Quinty Hersi achter zich.

Foto : Sjors Leek

“Het was echt zwaar. Met het NK sprint én de drie kilometer. Ik ben niet gewend om zoveel afstanden te rijden in een weekend”, vertelt ze voordat ze naar het podium mag voor de huldiging. “Als C-junior is het heel anders. Je hebt alleen een NK allround met twee afstanden. Nu heb ik drie wedstrijden over meerdere dagen die heel belangrijk zijn. Als je twee dagen achter elkaar goed moet zijn, is dat even wennen.”

De spanning die het NK met zich meebrengt komt niet zozeer van de concurrentie. Ten Cate legt zichzelf veel druk op en is eigenlijk altijd zenuwachtig. “Voor een wedstrijd als deze heb ik al weken van tevoren stress. Dat komt denk ik omdat ik het heel graag goed wil doen. Ik weet ook wel dat ik het kan, maar je moet het wel doen. Het lukt ook niet altijd.” Dit keer pakte het goed uit, net als eerder dit seizoen bij het NK allround. Daar won ze alle afstanden en ging dus soeverein naar de eindzege in het klassement.

Een heldere verklaring voor haar succes heeft de juniore niet. Wel zit ze duidelijk op haar plek bij de Stokvisdennen, de schaatsvereniging van onder meer Stefan Westenbroek en Joep Wennemars. “Mensen vinden het wel raar als ik zeg dat ik nog bij Stokvisdennen rijd”, vertelt Ten Cate. “De trainers laten ons echt rijden vanuit plezier en dat is voor mij heel belangrijk. Daarom heb ik hier heel bewust voor gekozen. Het is voor mij een heel goede club, omdat ik met oudere jongens kan schaatsen. Zij schaatsen ook vanuit het plezier en dat werkt voor mij heel goed.”

De woorden van Mette vinden haar weerklank bij vader Bart, naast trainer Freddy Wennemars een van de trainers van de clubselectie en door de wintersportvakantie van Wennemars dit weekend coach van dienst. “Bij de Stokvisdennen heeft ze echt een luxepositie met een goede groep en goede trainers. Volgend jaar doet ze zes vwo, ook op jonge leeftijd, dus ook dan zal de club de basis vormen. Van daaruit kijken we nu verder. Je moet niet bij een team gaan om te zeggen dat je bij een team zit. Misschien rolt er ergens een stageplek uit, maar het moet dan wel wat toevoegen. Voorlopig laat ze zien dat ze zich bij de club nog kan ontwikkelen en dat is ook belangrijk.”

De enthousiaste trainer probeert zijn dochter ook mee te geven dat ze moet genieten van haar succes. “We proberen haar mee te geven dat het heel bijzonder is wat ze doet. Volgend jaar kan het zomaar weer anders zijn. Dan is het mooi om te zien dat ze niet naast haar schoenen gaat lopen. Ze is een liefhebster, houdt echt van het schaatsen. Het liefst had ze nog een teamsprint gereden, en dan ook nog de drie rondjes. Maar met alle afstanden zou dat nu echt teveel worden.”

Haar programma blijft voorlopig nog even vol. “Eerst nog de Vikingrace en dan is het klaar. Ik ben nu wel toe aan een beetje rust”, geeft ze aan. Voordat het zover is, wacht direct na de podiumceremonie van het NK in Hoorn eerst nog de auto richting Leeuwarden. Grote broer Mats rijdt nog bij de beloften…

Nathan Pijl pijlsnel de beste
Bij de mannen ging de sprinttitel naar Nathan Pijl. De sprinter van het KNSB Talent Team Midden-Oost was zijn ploeggenoten Geophrey Coenraad en Philip Diniz te snel af. Pelle Bolsius, de winnaar van het NK allround in januari, moest na een misser bij de start van de tweede 500 meter geblesseerd afhaken. Daarmee viel ook de spanning in de top van het klassement weg.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan