Tickets
Shop
Nieuws 02 mrt 2024

Onder aanmoediging van oma Ans Schut is Jack Boekema de nieuwe kampioen

Als je met bijna drie punten voorsprong een klassement op je naam schrijft, steek je met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit. Jack Boekema doet dat echter ook in letterlijke zin. Met zijn vijftien jaar tikt hij al bijna de 1.90 meter aan. Zijn overwinning op het NK Junioren C in Hoorn heeft hij misschien ook wel een beetje te danken aan zijn genen. Zijn oma Ans Schut werd in 1968 in Grenoble olympisch kampioen op de 3000 meter en moedigt haar kleinzoon maar al te graag aan.

Foto : Sjors Leek

“Iedereen in de familie kent elkaar van het schaatsen. Mijn ooms en tantes hebben ook geschaatst, dus dat is wel erg leuk”, vertelt Jack. Naast uiteraard de prestaties van olympisch kampioen Schut deed ook Jack’s moeder Suzanne (meisjesnaam Van Buijsen) in 2005 mee aan de NK’s voor senioren en was ook vader Robbert een meer dan verdienstelijk schaatser. Op de ijsbaan sloeg de vonk tussen de twee over en in 2008 kwam zoon Jack ter wereld. Een paar jaar later volgde dochter Charley, die ook al het schaatsen heeft omarmd. Zij won dit seizoen al het Nederlands Pupillen Toernooi bij de pupillen B.

Geen risico
De familie was ook bijna in zijn geheel naar Hoorn afgereisd om hem aan te moedigen. Met resultaat. “Het ging best goed allemaal”, analyseert Boekema zijn wedstrijddag. “Mijn voorsprong na de 500 was groot genoeg en volgende week heb ik de Vikingrace. Dat vind ik eigenlijk nog belangrijker, dus ik wilde geen risico lopen op een fout, valpartij of een diskwalificatie doordat ik uit vermoeidheid een pion zou raken.”

Dat gevaar ging Boekema vakkundig uit de weg. Na zijn baanrecord op de 500 meter in 38,43 bleef hij op de 1500 ver weg van het record dat op naam staat van Jordy van Workum. Wel won hij overtuigend de afstand en het klassement.

Langs de baan keken de fans goedkeurend toe hoe Jack de overwinning greep. Schaatsen zit bij de familie Boekema in de genen al was Jack niet verplicht om ook op schaatsen te gaan. “Nee, dat niet. Ik schaats wel al sinds mijn zevende, maar ik heb daarvoor ook nog aan voetbal en judo gedaan. Dat beviel me niet heel goed. Toen ik een keer naar de ijsbaan ging vond ik dat wel heel leuk en zo ben ik bij het schaatsen terecht gekomen.”

Professioneel
Bij de Deventer IJsclub leert Jack de kneepjes van het vak en intussen gaat het Jack dus aardig voor de wind. Mede dankzij de connecties van zijn vader heeft Jack ook al ervaring met de schaatstop. Zo bevond hij zich afgelopen jaar al ineens op het trainingskamp van Team IKO in Toscane. Op jonge leeftijd leert hij in razend tempo. Voor volgend jaar is zijn plek bij KNSB Talent Team Midden-Oost al zo goed als zeker. Daar zal hij zich onder de hoede van oud-bondscoach Jan Coopmans verder kunnen ontwikkelen.

“Met mijn lengte heb ik nu wel wat voordeel. Al rijden de kleinere jongens ook wel hard, want zij hoeven minder mee te slepen”, lacht hij. “Zij zijn dan weer goed op de langere afstanden, terwijl mijn specialiteit meer de sprint is.”

Welke kant het met hem op zal gaan, weet hij nog niet zeker. Eerst wacht volgende week nog de Vikingrace. Ook daar zal de familie weer op de tribune aanwezig zijn. Schut kijkt er nu alweer naar uit: “Elke keer vind ik het weer spannend. Je kunt eigenlijk beter zelf op het ijs staan, want dan heb je er tenminste zelf controle over.”

Fleur Alkemade beste bij de vrouwen
Het NK voor Junioren C is bij de vrouwen gewonnen door Fleur Alkemade. De eerstejaars juniore pakte haar winst op de 500 meter, waar ze bijna een seconde voorsprong pakte op haar naaste achtervolger. Een tweede plaats op de 1500 meter was ruim genoeg om haar leidende positie te behouden. Eva-Sofie Elferink en Veerle Friso eindigden op de plaatsen twee en drie. Bij de mannen won Boekema zoals gezegd met meer dan drie punten voorsprong. Tijn van Harten en Stian van Etten waren de gelukkige winnaars van zilver en brons.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan