Tickets
Shop
Nieuws 10 mrt 2024

Na laatste test gaat Melissa Wijfje met de weddingplanner op vakantie

Voor Melissa Wijfje stond het seizoen 2023/2024 in het teken van opbouwen. Na lang blessureleed pakte ze de draad weer op en kon ze weer het internationale wedstrijdcircuit in. Zondag sloot ze haar seizoen af tijdens de Holland Cup finale, waar een tweede plaats op de 3000 meter haar ten deel viel. Haar ploeggenote Bente Kerkhoff pakte de Nederlandse titel voor neo-senioren.

Foto : Timsimaging

Wijfje is intussen te oud om voor die titel mee te strijden. “Maar ik sta hier vrijwillig”, benadrukt ze. “Gewoon omdat ik het mooi vind en mezelf op de drie kilometer nog wil verbeteren. Ik heb aan het begin van het seizoen natuurlijk weinig rondjes gedaan, dus dat wil ik nu nog wat meer doen en het verder uitbouwen. Daarvoor had ik nu even een andere baan dan Thialf nodig.”

Voor de 28-jarige allroundster stond de wedstrijd in Alkmaar in het teken van uitproberen. De afgelopen tijd merkte ze dat ze niet zo goed uit de voeten kon op ijsvloeren die niet door de ijsmeester van Thialf onder handen genomen zijn. “Met de World Cups op andere banen had ik elke keer wat moeite met het ijs. En omdat het steeds beter gaat en ik steeds beter in de rondte rijd wil ik ook op andere banen gewoon sneller en makkelijker mijn slag vinden. Vandaag ging dat hier best wel prima.”

Test geslaagd dus voor Wijfje, die nu alweer zin heeft in volgend jaar. “Vandaag was het investeren en dit gevoel meenemen naar volgend jaar. Dit seizoen wilde ik vooral weer bewijzen aan de buitenwereld dat het kan. Van mezelf wist ik wel dat ik het wel kan, al had ik die operatie wel echt nodig om me weer verder te kunnen ontwikkelen. Nu heb ik weer laten zien dat ik er weer sta, al moet ik op alle afstanden wel nog een stap zetten. Maar ik denk dat ik goed bezig ben en dat ik met vertrouwen de zomer in kan.”

Die zomer staat voor Wijfje en haar vriend Marcel Bosker eerst in het teken van vakantie, maar daarna ook in het teken van hun aanstaande bruiloft. Afgelopen najaar vroeg Bosker Wijfje ten huwelijk. Hun zomer staat dan ook vol gepland om invulling te geven aan de trouwplannen, al is de daadwerkelijke datum van het jawoord nog ver weg.

“Dat gaat pas in het voorjaar van 2025 gebeuren”, verklapt Wijfje. “We willen deze zomer wel al alle voorbereidingen treffen, want in de winter heb je als schaatser toch weinig tijd. Eigenlijk willen we voor volgend jaar dat aan het eind van het seizoen alles al geregeld is en we alleen nog de puntjes op de i moeten zetten. Wat dat betreft hebben we een mooie zomer in het vooruitzicht.”

Die zomer begint eerst met vakantie. “Ver weg. Met zon, witte stranden, blauwe zeeën. Dus daar kijken we wel naar uit. Even weg van het schaatsen, je fiets niet meeslepen. Gewoon één koffer, mijn bikini erin en weet ik veel wat Marcel nog altijd mee wil, maar daar blijft het dan bij.”

Thuisrijdster Pien Smit pakt tweede goud
Op de 1000 meter waren het zondag dezelfde rijders als op de 500 meter die met de overwinning aan de haal gingen. Tim Prins was de beste bij de mannen, Pien Smit zegevierde bij de vrouwen. De rijdster van het Development Team Fryslân had een grote schare fans meegenomen om haar op haar thuisbaan naar de gouden medaille te schreeuwen.

“Mijn tantes, ooms, vrienden en heel veel familie. Mijn ouders en broers zijn er eigenlijk ook altijd”, somt Smit snel op. “Heel fijn dat iedereen er is hier op mijn thuisbaan.” De steun die ze aan ze heeft, kwam dit seizoen goed van pas. “Het was lastig. Elke keer moest ik herstellen en kijken hoe de wedstrijden liepen. Ik heb lang problemen met mijn rug gehad, al gaat het nu gelukkig stukken beter.”

Smit (midden) won op de 1000 meter van Myrthe de Boer (links) en Chloé Hoogendoorn

Wat dat betreft kan de blik van Smit eindelijk vooruit. “Want ik heb dinsdag ook nog een operatie aan mijn neus. Ik heb grote neusschelpen en regelmatig een slijmvliesontsteking. Nu klink ik ook weer heel nasaal. Als het goed is, is dat vanaf dinsdag allemaal weg en kan ik volgend seizoen weer fit aan het seizoen beginnen.”

In haar eerste seizoen na haar juniorentijd was het voor Smit aanpoten. De 19-jarige sprintster verhuisde van de TalentNED-academie in Enschede naar Heerenveen, waar ze ging trainen bij het Development Team Fryslân. “Ik ben wel tevreden en het ging al veel beter dan vorig jaar, maar ik heb geen persoonlijke records gereden en dat had ik wel graag gewild.”

Voor volgend seizoen staan bijna alle seinen inmiddels op groen. “Morgen is de evaluatie met mijn trainer en gaan we kijken hoe en wat. Ik hoop dat het allemaal beter wordt dan dit jaar. Gelukkig heb ik een ongelooflijk mooi weekend gehad, een topafsluiting van het seizoen. Ik ben enorm blij dat ik dit weekend twee keer eerst ben geworden.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan