Tickets
Shop
Kort door de bocht 08 mrt 2024

Jorrit Bergsma ook weg bij Jumbo, De Boo treft Dubreuil op WK

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Jorrit Bergsma vertrekt bij Jumbo-Visma
Ook voor Jorrit Bergsma is er volgend seizoen geen plaats meer in de langebaanploeg van Jumbo-Visma. De 38-jarige Fries heeft twee seizoenen onder de vleugels van coach Jac Orie mogen werken, maar die samenwerking kan geen succes worden genoemd. Twee weken geleden op het natuurijs in Zweden sprak de stayer de hoop uit dat hij zou kunnen verlengen bij de geel-zwarte formatie. "Ik heb nog steeds het idee dat ik beter kan worden. Binnenkort zitten we samen rond de tafel en ga ik er vanuit dat we rondkomen", zei hij toen, daaraan toevoegend dat hij dit jaar weer meer op de skeelers wil staan, ter voorbereiding op de nieuwe winter. Dat zal ongetwijfeld gebeuren, maar dus niet in de ploeg die intussen afscheid heeft genomen van zeven schaatsers. Intussen lijkt een comeback bij zijn team van weleer, Albert Heijn Zaanlander, aanstaande. 

Jenning de Boo treft Laurent Dubreuil op de 500 meter 
De Nederlanders schaatsers nemen het vrijdag in de tweede helft van het WK Sprint op tegen de topfavorieten. Jenning de Boo, momenteel de nummer drie in het klassement, is op de 500 meter gekoppeld aan klassementsleider Laurent Dubreuil. Kjeld Nuis komt even daarvoor in de voorlaatste rit in actie, hij neemt het op tegen Zhongyan Ning. Hoewel Nuis niet tevreden was over de eerste dag van zijn WK Sprint, is de achterstand nog speelbaar. Momenteel staat hij vierde op 0,29 punt achterstand van Dubreuil. 

Bij de vrouwen zijn Isabel Grevelt, Jutta Leerdam en Femke Kok ook in de laatste ritten geloot. Grevelt treft Erin Jackson in de elfde rit waarna Leerdam het mag opnemen tegen Kimi Goetz. Kok neemt het vervolgens op tegen Miho Takagi, die een grote voorsprong heeft na twee ijzersterke ritten op de eerste dag van het WK Sprint. De Japanse overweegt om dit weekend ook nog het WK Allround te rijden, maar de beslissing daarover valt pas vrijdagavond. 

Bekijk hier de volledige loting van de tweede 500 meter. 

Koning Willem-Alexander te gast bij WK Shorttrack 
Hoog bezoek tijdens het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido in Rotterdam. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bevestigd dat Koning Willem-Alexander op zondag 17 maart een bezoekt brengt aan Ahoy, waar dat weekend de wereldtitels verdeeld worden. Op die dag worden de mixed relay, relays voor mannen en vrouwen en de finales van de 1000 meter verreden. 

Volgens de RVD woont de Koning ‘diverse wedstrijden bij, zal hij ontmoetingen met shorttrackers hebben en kopstukken van de KNSB en de ISU’. Ook krijgt hij dan uitleg over de circulaire ijsbaan die ten behove van het wereldkampioenschap neergelegd is in Ahoy.  

Het is algemeen bekend dat de koning een liefhebber is van schaatsen. Hij zat meerdere keren op de tribunes tijdens de olympische schaatswedstrijden, verrichte in 2017 de opening van Thialf en deed in 1986 mee aan de Elfstedentocht.  

Meer informatie over het WK Shorttrack staat hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan