Tickets
Shop
Langebaan 01 mrt 2024

Jordy van Workum: ‘Kon mijn masker niet meer op houden’

Jordy van Workum zette zijn schaatscarrière vorig jaar op pauze vanwege ‘fysieke en mentale problemen’. In een uitgebreid bericht op Instagram heeft hij donderdag voor het eerst weer van zich laten horen. Hij is niet langer lid van de geel-zwarte ploeg.

Foto : Neeke Smit

Van Workum was in het najaar van vorig jaar met Jumbo-Visma op trainingskamp in Inzell. Hij bereikte daar naar eigen zeggen ‘een dieptepunt’ waardoor hij fysiek en mentaal niet meer kon functioneren. Hij zette na overleg met de ploeg zijn carrière op pauze en probeerde rust te creëren in zijn persoonlijke omgeving. Nu is er voor het eerst sinds dat bericht van de ploeg in oktober weer iets naar buiten gekomen, deze keer via Van Workums eigen kanaal op Instagram.  

“Mijn gezondheid was er slecht aan toe, ik moest verplicht stoppen met topsport”, schrijft Van Workum. “Mijn eerste reactie toen ik thuiskwam was: Ik maak het seizoen af en daarna stop ik met schaatsen. Door de stress en vermoeidheid had ik veel paniekaanvallen, het leek een vicieuze cirkel. Vanaf het eerste moment heb ik contacten zeer nauw gehouden om pure rust te creëren, door continu bereikbaar te zijn had ik al paniek. Ik ben teruggegaan naar de basis om van daaruit weer op te bouwen via kleine pieken en diepe dalen. In deze periode zijn er ook prachtige dingen gebeurd die mij sterker en completer dan ooit maken, een afgebroken deel van mijzelf is weer heel.” 

Van Workum tekende in het voorjaar van 2023 een contract dat hem tot medio 2025 zou binden aan Jumbo-Visma. Een woordvoerder van de ploeg laat weten dat het contract in goed overleg per 1 maart 2024 ontbonden is. “Ik heb veel tijd gehad om na te denken, ben tot veel conclusies gekomen en daarom ook tot keuzes. Vanaf 1 maart 2024 ben ik vrij om te doen wat ik wil, keuzes maken op basis van gevoel. Niet op cijfers. Mijn gevoel is alles. Een verhaal hebben en hierdoor stijgen tot zekere hoogte, elk jaar hetzelfde verhaal schrijven past niet bij mij. Een verhaal geeft de overwinning uiteindelijk lading. In 2018 liep ik bijna een dwarslaesie op, zes weken later werd ik wereldkampioen", verwijst hij naar zijn wereldtitel junioren op de afvalkoers op het WK Inlineskaten in Arnhem.

Er is in het leven meer dan schaatsen, zegt Van Workum. “In het langebaanschaatsen leef je in een wereld op zich, als je te lang hierin blijft hangen wordt het realiteit. Hoe ik het heb ervaren, blijf je op persoonlijk vlak erg hangen en ontwikkel je je als sporter, niet als persoon. Ik ben op mijn zeventiende naar Heerenveen verhuisd om mijn droom na te jagen, er zijn zoveel dingen gebeurd die mij hebben gevormd, ook in het verleden. Het verwerken van veel heftige gebeurtenissen in het verleden hebben mij altijd in de weg gestaan. In oktober had ik voor het eerst het gevoel dat ik de tijd en middelen had om dit te verwerken. De afgelopen vier maanden voelt het alsof ik vier jaar persoonlijke groei doorgemaakt heb, er is veel losgekomen en gaan stromen in mij.” 

Of en hoe Van Workum zijn sportieve loopbaan gaat voortzetten, is vooralsnog onduidelijk. Van Workum was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar, maar sloot zijn bericht op Instagram af met de volgende woorden: “Mijn persoonlijkheid kwam er doorheen en ik ging te veel dingen zien, mijn masker als sporter kon ik niet meer voorhouden. Ik wil behandeld worden als Jordy, zo zal ik weer stijgen tot zekere hoogte in de sport en het leven. Dit is mijn verhaal, zonder filter.”

Bekijk hieronder de volledige post van Jordy van Workum:


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan