Tickets
Shop
Langebaan 05 mrt 2024

Jordan Stolz vs Patrick Roest: Kan de topsprinter winnen van de pure allrounder?

Het WK Allround in Inzell wordt een clash der disciplines na de bevestiging dat Jordan Stolz meedoet aan de grote vierkamp. Statistici verkneukelen zich al maanden over de mogelijkheid dat de regerend wereldkampioen op de 500, 1000 en 1500 meter meedoet aan de klassieke vierkamp. Feit is dat de Amerikaan best kans maakt om het mondiale allroundtoernooi op zijn naam te schrijven als we de cijfers afzetten tegen die van Patrick Roest, de andere grote kanshebber.

Foto : Soenar Chamid

Jordan Stolz domineert de afgelopen seizoenen de drie kortste langebaanafstanden en waagt zich komend weekend voor het eerst aan het WK Allround in Inzell. De Amerikaan koestert mooie herinneringen aan de ijsbaan in Beieren: in 2023 werd hij daar wereldkampioen bij de junioren op de 500, 1000 en 1500 meter. Hij was onder meer Tim Prins de baas op dat toernooi. Een maand later veroverde hij Heerenveen en vorige maand presteerde hij hetzelfde in Calgary. Voor de tweede maal voltooide hij de unieke trilogie.  

Na afloop van dat toernooi werd niet zozeer gesproken over die unieke prestatie, maar lag de focus meer op het afsluitende toernooi van een lang seizoen: gaat Stolz in Inzell voor het WK Sprint of het WK Allround? Of misschien beide? Het 19-jarige fenomeen refereerde aan het meer prestigieuze allrounden, een titel die de grote schaatsers uit het verleden op hun naam schreven. “Eric Heiden, Shani Davis en Rintje Ritsma, allen wonnen ze het allroundtoernooi”, klonk het uit de mond van Stolz. Het winnen van die titel spreekt hem meer aan dan het sprinten, waarin hij volgens coach Bob Corby weinig te bewijzen heeft. 

Jordan Stolz is – met hulp van Jillert Anema – onderweg om een zeer complete schaatser te worden, voor zover hij die titel nog niet verdient. Op het eerdergenoemde WK Junioren eindigde Stolz namelijk als derde op de 5 kilometer, achter de Noor Sigurd Henriksen en Remco Stam (Jumbo-Visma). Intussen heeft Stolz nog een jaar kunnen schaven aan zijn techniek, heeft hij een nog grotere motor gekregen en lijkt niets de man uit Wisconsin te kunnen stoppen. En dus is het interessant om de cijfers eens op een rij te zetten. Hoe groot is de kans dat Jordan Stolz zich in Inzell kroont tot wereldkampioen allround? 

Toegegeven, het is onmogelijk de uitkomst van het toernooi precies te voorspellen. Zaken als omstandigheden en vorm van de dag zijn eveneens moeilijk te voorspellen. Toch is het op basis van resultaten dit seizoen mogelijk een aardige prognose te maken. In dit voorbeeld zetten we Stolz tegenover Patrick Roest. Hij is die andere grote favoriet voor de wereldtitel en al meer dan drie jaar de lijstaanvoerder van de Adelskalender (de wereldranglijst voor het allroundschaatsen), Stolz staat op die lijst momenteel vierde. 

500 meter 
PR Jordan Stolz: 33,69 (Calgary, 2024) 
PR Patrick Roest: 35,74 (Calgary, 2019) 

Te beginnen met de kortste afstand, het onderdeel waar Stolz een grote slag kan slaan ten opzichte van de concurrentie. Roest reed dit jaar slechts twee 500 meters tijdens trainingswedstrijdjes in Thialf. Daar noteerde hij 36,45, zeven tienden boven zijn persoonlijk record, en afgelopen zaterdag volgde nog een rit in 36,34. Zijn persoonlijk record op een laaglandbaan is 35,89, gereden in Heerenveen. Stolz naderde tijdens het WK Afstanden in Calgary het wereldrecord van Pavel Kulizhnikov. Het is niet realistisch die tijd te verwachten op de langzamere ijsbaan van Inzell, maar een lage 34’er behoort tot de mogelijkheden voor Stolz.  

Prognose: Een verschil van twee seconden is realistisch op de 500 meter, vertaald naar de 5000 meter is dat een verschil van twintig seconden in het voordeel van Stolz. 

5000 meter 
PR Jordan Stolz: 6.20,76 (Milwaukee, 2023) 
PR Patrick Roest: 6.02,98 (Salt Lake City, 2024) 

Stolz reed zijn persoonlijk record van 6.20,76 vorig jaar op zijn thuisbaan Milwaukee, gelegen op laagland. De persoonlijk beste tijd van Roest staat een stuk scherper, maar die werd op hoogte gereden. Tijdens het Daikin NK Afstanden in Heerenveen reed de allrounder van Reggeborgh eind december 6.09,44. Dat ligt in lijn met de tijd die hij tijdens de eerste World Cup in Obihiro reed: 6.10,99. Stolz was daar vijftien seconden langzamer (6.25,44). Stolz reed in Tomaszow Mazowiecki nog een 5 kilometer, maar deed dat in de B-groep. Hij was op het langzame Poolse ijs dik elf seconden langzamer dan Roest. In Salt Lake City, waar Roest het Nederlands record van Sven Kramer verbrak met 6.02,98, reed Stolz vlak na zijn 1500 meter ook de 5 kilometer nog en ging niet voluit. Dat leverde hem een tijd op 6.25,28. Het is nagenoeg uitgesloten dat Roest in Inzell in de buurt van dat Nederlands record komt. 

Prognose: Kan Stolz op de 5 kilometer rond zijn persoonlijk record rijden? Dan pakt Roest tien tot vijftien seconden terug. Stolz heeft dan in het tussenklassement nog altijd 0,5 tot 1,0 punt voorsprong in het klassement. 

1500 meter 
PR Jordan Stolz: 1.40,87 (Salt Lake City, 2024) 
PR Patrick Roest: 1.42,56 (Salt Lake City, 2019) 

Volgens kenners is de 1500 meter dé sleutelafstand van dit toernooi, eentje waar Stolz nog een keer het verschil kan maken. Andersom: Als Roest zijn achterstand op deze afstand kan beperken, heeft hij het makkelijker op de 10 kilometer. Van alle afstanden liggen de persoonlijke records van beide heren op deze afstand relatief het dichtst bij elkaar, maar de seizoenstijden geven een ander beeld. Roest reed zijn beste tijd dit seizoen op het WCKT (1.44,04), maar kwam daar in de World Cups telkens niet aan. In Obihiro, Stavanger en Tomaszow bleef het verschil beperkt. In Salt Lake City en Calgary reed Stolz echter flink sneller dan Roest: 1.40,87 om 1.44,44 op de snelste ijsbaan ter wereld, tijdens het WK Afstanden was het 1.41,44 voor Stolz ten opzichte van 1.44,54 voor Roest. 

Prognose: Een voorzichtige schatting is dat Stolz een voorsprong van twee seconden heeft op de 1500 meter. Omgerekend is dat 0,7 punt in het klassement. In het voorzichtigste scenario van de 5 kilometer (0,5 punt) zou Stolz dus met een voorsprong van 1,2 punt (24 seconden) beginnen aan de 10 kilometer... 

10.000 meter 
PR Jordan Stolz: 13.17,53 
PR Patrick Roest: 12.35,20 

Een theoretische voorsprong van 24 seconden zorgt voor een zeer interessante dynamiek aan het begin van de 10 kilometer. Van alle afstanden is deze het moeilijkst te voorspellen. Als Roest de 5 kilometer wint en Stolz aan de leiding gaat in het klassement, worden de twee in de slotrit van de 10 kilometer aan elkaar gekoppeld. Het persoonlijke record van Roest liegt er niet om, Stolz reed in zijn nog jonge carrière eenmaal een 10 kilometer. In winnende positie zou Stolz driekwart baan achterstand mogen hebben op Roest, maar de Nederlander liet de laatste jaren blijken niet altijd even stabiel te zijn op de langste afstand. Bovendien is de beproefde strategie van Roest om 10 kilometers te winnen (vlak en tegen het eind afbouwend) geen garantie voor succes. 

Prognose: Deze afstand is nog het moeilijkst te voorspellen, maar met een theoretische voorsprong van 24 seconden is Stolz zeer kansrijk om de titel in deze race over de streep te trekken. Roest zou zijn Amerikaanse tegenstrever op maar liefst driekwart baan achterstand moeten zetten waardoor hij de gaskraan eerder open moet draaien. 

Met dank aan Nol Terwindt 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan