Tickets
Shop
Marathon 03 mrt 2024

Jet Fransen ontspannen naar eindwinst in Daikin Marathon Cup

Een debuutjaar afronden met de eindzege in de Daikin Marathon Cup, dat is niet velen gegeven. Jet Fransen maakte het zondag koelbloedig af in Leeuwarden. Ze eindigde kort achter dagwinnares Gioya Lancee op de tweede plek en hield daarmee haar grootste concurrentes ruim achter zich.

Foto : Neeke Smit

In haar eerste jaar op het tweede niveau bij de beloften deed Fransen het veel beter dan ze zelf dacht. “Misschien een keer podium, maar verder...”, sprak ze over haar verwachtingen voor de start van het seizoen. “Gelijk het klassement winnen, dat had ik niet verwacht.” Na de overwinning in Deventer kwam Fransen, die uitkomt voor de formatie Wokke Vastgoed, in het oranje pak. Dat veranderde de zaak. “Vond ik best irritant, het rijden in dat oranje pak. Kon daardoor veel minder relaxt rijden en wilde overal heel graag bij zitten. Dan denk ik: Shit, die mag niet wegrijden. 

Bij aanvang van de slotwedstrijd in Leeuwarden had Fransen een voorsprong van vier punten op Maaike Koelewijn, die in haar spoor nog heel wat vrouwen had die ook een kleine kans maakten op eindwinst. Het irritante rijden in het oranje pak, daar had Fransen in Leeuwarden geen last van. “Best wel ontspannen, ik dacht: als er maar geen groepje gaat rijden met favorieten. Dat was best wel chill voor mij, dan zijn de meeste punten vergeven. In de sprint was het alleen zaak om achter Gioya te zitten, zij rijdt meestal zo hard dat er niet veel mensen zijn die er nog overheen kunnen komen.” 

En zo geschiedde. Lancee ging op 300 meter van de finish ‘helemaal los’ en sprintte naar de dagzege. In haar spoor zat de Noord-Hollandse Fransen die met de tweede plek ruim voldoende deed voor eindwinst. Volgend seizoen stroomt ze door naar de Topdivisie: “Ik ga bij Wokke in de Topdivisie rijden, een mooie beloning van een sterk seizoen bij de marathons.” 

Koelewijn deed in de laatste wedstrijd van het seizoen alles om nog in aanmerking te komen voor de eindwinst, al erkende ze best blij te zijn met haar tweede plek. “Voor het seizoen had ik hiervoor getekend, had dit gewoon niet verwacht. Ik heb echt een grote stap gemaakt met trainingen.” Met meer snelheid en meer inhoud deed Koelewijn tot het eind van dit seizoen mee om de eindwinst, maar de hoofdprijs verdween uit het zicht. “Het was zó zwaar, elke keer miste ik net de slag en zat ik er niet bij. Steeds hielpen mijn teamgenotes mij weer om erbij te komen.” 

In de eindsprint kon Koelewijn vervolgens geen vuist meer maken. “Had misschien nog eerder moeten gaan, maar we zaten allemaal kapot. De ploeg kon de sprint niet meer voor me aantrekken. Moest naar buiten en zat klem. Ach, dit was een heel mooi seizoen.” 

Ook Koelewijn is volgend seizoen te zien in de Topdivisie, maar niet als vaste waarde. “Ik maak de stap naar KNSB Talent Team Midden om te gaan langebanen en combineer dat met een rol als wissel bij mijn team Fortune Coffee. Ga weer bij de beloften rijden en stap in bij de Topdivisie als een van mijn teamgenotes ziek is.” 

Bekijk hier de uitslagen van de Daikin Marathon Cup.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan