Tickets
Shop
Nieuws 03 mrt 2024

Gedwongen tot de 500 meter, maar op de 1000 maakt Mats van den Bos het verschil

Tot op de laatste meters was het NK Junioren bij de mannen spannend. Uiteindelijk maakte Mats van den Bos zijn minieme achterstand van twee honderdsten op Niklas Reinders alsnog goed en ging de Haarlemmer er met de titel vandoor. Reinders moest genoegen nemen met zilver, Ward Dielissen pakte het brons. “Het moest uit mijn tenen komen.”

Foto : Sjors Leek

Aan het woord is de 19-jarige Van den Bos. Een slimme jongen uit Haarlem, die naast het schaatsen op topniveau dit jaar ook nog zijn vwo-diploma wil gaan halen. Iemand die weet wat hij wil en waar hij staat, ook ten opzichte van de concurrentie. “Ik wist wel dat als ik vier goede races zou neerzetten, er wat mogelijk was. Het is mooi dat het er nu uitkomt. Van de 500 meter van vandaag had ik meer verwacht, maar gelukkig heb ik het op de 1000 meter recht kunnen trekken.”

Dat het juist de 1000 meter was die Van den Bos de overwinning bracht, was voor hem best speciaal. Door langdurig blessureleed was hij dit seizoen namelijk vooral veroordeeld tot de kortste sprintafstand. “Vorig jaar heb ik aan het eind van de winter een blessure aan mijn buikspieren opgelopen. Daar heb ik tot en met half augustus heel veel last van gehad, waardoor ik weinig intensief en explosief werk heb kunnen doen.”

“Daarna werd ik ziek op het NK allround”, gaat hij verder. “Daardoor heb ik weinig 1000 en 1500 meters gereden dit seizoen en moest ik het alleen bij de 500 meter houden dit jaar. Daar baal ik wel een beetje van, want ik weet dat er veel meer in zit. Vorig jaar werd ik als eerstejaars A-junior al derde op de 1000 en 1500 op het NK.”

In die zin nam hij op de afsluitende afstand van het seizoen een beetje revanche op zichzelf. “Ik wist dat ik elke bocht moest rammen en dan zou er misschien wat moois gebeuren. En als het bij de anderen dan misschien net verkeerd valt, word je Nederlands kampioen. Het is heel lekker om zo mijn juniorentijd af te sluiten. Eigenlijk heb ik alles gereden wat ik wilde, met het WK en de World Cups.”

De podia bij de junioren A | Foto : Sjors Leek

Daarmee gaat het vizier van Van den Bos, die de afgelopen jaren bij KNSB Talent Team Noordwest trainde, op de toekomst. “Iedereen wil naar Heerenveen, ik ook. Hoe dat loopt, zien we de komende periode. Je denkt erover na en er spelen wat gedachtes, je kijkt een beetje rond, maar meer dan dat is het niet. Je hebt eerst nog een NK te rijden waar een titel ligt. Nu gaat er een ander traject starten en hoe dat loopt zien we vanzelf.”

Maar eerst? “Vakantie! Vrijdag voor de training hier kwamen we met de jongens opeens op het idee om vijf dagen all-inclusive naar Turkije te gaan. Misschien dat we dat doen, misschien ook niet. Ik moet ook nog eindexamen doen, dus daar moet ik ook op focussen. Maar eerst is het nu wel even ontspannen. Ik heb er naar uitgekeken dat mentaal even de druk eraf is.”

'Ik had me geen beter laatste juniorenjaar kunnen wensen'
De sprinttitel bij de vrouwen werd gewonnen door Meike Veen. Ze won overtuigend alle vier de afstanden en daarmee uiteraard ook het eindklassement. De rijdster van TalentNED was net als Van den Bos blij dat het seizoen er na dit weekend op zit. Na een seizoen met wedstrijden in zowel het juniorencircuit als bij de senioren is ze erg vermoeid. "Misschien rij ik nog de Holland Cup, maar naast de dagzege staat er daar voor mij weinig op het spel. Maar alles bij elkaar had ik me geen beter laatste juniorenjaar kunnen wensen."

Ze heeft haar ogen gericht op het vervolg van haar carrière en een plek bij een ploeg in Heerenveen. Of dat een commercieel topteam wordt of een opleidingsploeg op een niveautje lager, is nog niet zeker. Veen heeft er echter alle vertrouwen in dat het goedkomt. "Ik doe nu al drie jaar over mijn propedeuse fysiotherapie, dus als ik die deze zomer binnenhaal ga ik waarschijnlijk voor een tussenjaar. Dat geeft ook wel weer veel rust en dan kan ik me volledig op het schaatsen richten."

Schilder en Slendebroek zegevieren op de vijf
De laatste afstand van het twee dagen durende NK was de 5000 meter voor de A-junioren. Bij de vrouwen ging het goud naar Sofia Schilder. De favoriete van het thuispubliek reed zaterdag op de 3000 meter nog naar het brons, maar haar race van zondag was wel goed voor het goud. Extra opvallend, want de jongeling had even daarvoor nog de marathon in Leeuwarden afgewerkt. Zaterdagavond twijfelde ze nog over deelname, maar 's ochtends voelden de benen goed genoeg om eerst de tachtig rondjes op het ijs van de Elfstedenhal af te werken. Het legde haar geen windeieren, want na de vierde plaats in de topdivisie kon ze in Hoorn Sylvia de Vries en Rosalie van Vliet van zich afhouden voor de titel. 

Bij de mannen was het Wisse Slendebroek die de zege pakte na een mooi duel met zijn directe tegenstander Freek van der Ham. De winnaar van het goud op de 3000 meter van zaterdag kon twee keer een aanval plaatsen aan het adres van de marathonman van Okay / Interfarms, maar deze kon de versnellingen pareren. Van der Ham moest zijn meerdere erkennen en kon niet anders dan concluderen dat Slendebroek dit keer een maatje te groot voor hem was. De Nederlandse titel was overigens niet het enige dat Slendebroek vandaag won. Zonder te rijden in Leeuwarden sleepte hij ook het eindklassement van de marathon cup voor beloften in de wacht. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan