Tickets
Shop
Nieuws 12 jan 2024

Ritmische dans op het EK: genieten van de jaren ‘80

Veel ijsdansers brachten vrijdagmiddag op het EK Kunstschaatsen een ode aan hun muziekhelden uit de jaren ’80. De Nederlandse kunstschaatsers Hannah Jakucs en Allesio Galli maakten op de nummers van Queen kleine foutjes, maar behaalden een prima score. Helaas was het niet voldoende voor een plek in de ritmische dans.

Foto : ISU

Elk jaar ontvangen de ijsdansers een ander thema van de ISU voor hun ritmische dans. Ditmaal mochten de vinylplaten uit de kast getrokken worden voor de hits uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Van Madonna en Michael Jackson tot aan Guns n’ Roses: muziekliefhebbers konden hun hart ophalen tijdens de optredens van de ijsdansers.

Het Nederlandse paar Hanna Jakucs en Alessio Galli schaatsten op Another One Bites The Dust, Play the Game en Radio Gaga van Queen. "Wij hadden een paar technische fouten gemaakt, die het publiek misschien niet zag, maar die we wel beter hadden kunnen doen. Dit seizoen hebben we al betere ritmische dansen laten zien. Desondanks zijn we blij met onze performance”, vertelde Jakucs na afloop. “De technische fouten konden we compenseren met de energie die we in de dans stopten. Met onze expressies hebben we aan de jury laten zien wat we kunnen.”

Jakucs en Galli eindigden op de 29ste plaats terwijl top-20 nodig was voor de vrije dans. “We hadden graag onze vrije dans willen laten zien, maar er zijn veel sterke teams dit EK en met 33 duo’s aan de start was het heel moeilijk om door de schifting te komen.” Het koppel kijkt tevreden terug op het EK. “Vandaag wilden we een goed programma neerzetten, ik houd van deze dans en de muziek die erbij hoort. Het past bij ons en we hebben genoten.”

Gekleed als Freddie Mercury behaalde Alessio Galli met Hanna Jacuks een 29ste plaats. | Foto : Piet van Es

De swingende Lilah Fear en Lewis Gibson hadden het nummer Sweet Dreams (are made of this) van Eurythmics uitgekozen voor hun optreden. De winnaars van zilver vorig jaar trokken het publiek mee in hun uitvoering. Met hun duizelingwekkende tempo zetten ze een sterke dans neer, waarmee de Britten uiteindelijk gewaardeerd zouden worden met een score van 85,20 punten. Ook de daarop volgende Charlene Guignard en Marco Fabbri (op de bovenste foto) vlogen over het ijs. De Italianen lieten veel expressie zien en schitterden. De helden waar Bonnie Tyler in haar Holding out for a hero naar op zoek was maakten hun favorieten status waar. Met mooie tempowisselingen in hun choreografie en sterke passenseries pakten ze de eerste plaats (86,80 punten). Na de Franse titelverdedigers was het een flinke omschakeling naar het laatste nummer. Allison Reed en Saulius Ambrulevicius sloten voor eigen publiek de ritmische dans af op de klanken van de rocknummers van Guns n’ Roses. Hoewel ze een krachtige dans lieten zien, leverden ze in op hun levels en eindigden ze als derde met 80,73 punten.

De Litouwse rockers. | Foto : ISU

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan