Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2024

Loena Hendrickx en Nina Pinzarrone schrijven geschiedenis

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : ISU

Loena Hendrickx en Nina Pinzarrone schrijven geschiedenis
Het vrouwenkunstschaatsen in Europa werd tot voor kort gedomineerd door de Russen. Op het EK kwamen jarenlang minimaal twee medailles op naam van Russische rijdsters. Sinds het EK van 2023 zijn ze echter niet meer welkom en ligt het internationale veld compleet open. Tijdens de vorige editie leek de weg vrij voor Loena Hendrickx, maar de Vlaamse bezweek onder de druk. Een jaar ouder en veel grote wedstrijden verder was de druk voor de 24-jarige kunstschaatsster absoluut niet minder. In de korte kür was ze op donderdag overtuigend de beste.

Op de muziek van de koninginnen van de popmuziek, Beyoncé en Madonna, startte de diva van het Europese schaatsen ook haar vrije programma sterk en landde ze haar sprongen keurig. Halverwege slopen er wat foutjes in en miste ze een combinatie. Het bracht de Vlaamse niet uit haar concentratie, ze rondde de kür af en mocht zich als eerste Belgische vrouw Europees kampioene kunstrijden noemen. Na afloop brak een glimlach van oor tot oor door, al voelde ze de waterlanders even later over haar wangen glijden toen gevraagd werd wat de titel met haar deed: “Ik heb hier geen woorden voor. Zo hard heb ik moeten werken. De emoties komen nu naar boven. Na de korte kür had ik veel last van zenuwen. Er was zoveel druk. Desondanks heb ik nog nooit zo genoten van deze vrije kür als vandaag.”

Terwijl Hendrickx mocht luisteren naar de Brabançonne stond er nog een Belgische op het podium. Nina Pinzarrone verbeterde haar prestatie van vorig jaar, toen ze als vijfde eindigde, en kreeg het brons omgehangen. Even leek zelfs het zilver binnen handbereik, maar de 17-jarige moest haar meerdere erkennen in de Europees kampioene van 2023: Anastasiia Gubanova. Desondanks was het een historische dag voor onze Zuiderburen met goud en brons op het EK Kunstschaatsen.

De tweede Belgische op het podium, een talent voor de toekomst: Nina Pinzarrone. | Foto : ISU

Bij de mannen ging op vrijdagavond de gouden medaille naar Adam Siao Him Fa. De Fransman had zowel in het korte programma als in het vrije de hoogste score. De Zwitser Lukas Britschgi lag na de eerste kür op koers voor zilver, maar een val bij zijn eerste sprong, de viervoudige toeloop, gevolgd door nog meer fouten maakte die missie onmogelijk. Daardoor was de tweede plaats voor de Est Aleksandr Selevko, brons was voor de Italiaan Matteo Rizzo. Bij de ijsdansers bleek de uitslag van de vrije dans gelijk aan die van de ritmische. De Italianen Charlene Guignard en Marco Fabbri wonnen de Europese titel, voor de Britten Lilah Fear en Lewis Gibson en het Litouwse paar Allison Reed/ Saulius Ambrulevicius. 

Nederlandse synchroonschaatsers spelen bijrol in Eindhoven
Voor de zevende maal was Eindhoven gastheer van de Lumière Cup, een internationale synchroonschaatswedstrijd op Challenger-niveau. Namens Nederland stonden twee teams aan de start: Team Ice United en Team Illumination. De WK-ganger van 2023, Team Ice United, was het beste Nederlandse team, 147,29 punten om 126,04. In het internationale deelnemersveld eindigden ze daarmee als achtste en negende, op gepaste afstand van het Finse Marigold IceUnity, voor Skyliners.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan