Tickets
Shop
Kort door de bocht 29 jan 2024

Kamila Valieva definitief geschorst, Bart Schouten naar huis gestuurd

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Kamila Valieva toch geschorst voor dopinggebruik
De Russische kunstschaatsster Kamila Valieva krijgt toch een schorsing van vier jaar voor het gebruik van een verboden hartmedicijn. Dat is besloten door het hof van de sportarbitrage CAS nadat anti-dopingautoriteit WADA en de ISU in beroep gingen tegen de beslissing van de Russische federatie om het talent niet te schorsen. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 25 december 2021.

Valieva (destijds 15 jaar oud) testte in december 2021 positief op doping, maar die zaak kwam pas aan het licht toen ze met haar landgenotes goud gewonnen had op de Olympische Spelen van Beijing. Door het besluit van het CAS is de Russische ploeg dat goud nu definitief kwijt. Medailles werden niet uitgereikt, nu is duidelijk dat de Amerikaanse ploeg goud heeft gewonnen.

Hangende het onderzoek mocht ze in Peking nog wel het individuele toernooi schaatsen. Ze was de beste op de korte kür, maar bezweek later onder de druk en eindigde na verschillende valpartijen op de vierde plek.

Canadese bondscoach Bart Schouten naar huis gestuurd 
Onrust bij de Canadese schaatsers, kort voor het WK Afstanden in eigen huis. Bondscoach Bart Schouten was afgelopen weekend in Salt Lake City de grote afwezige. Volgens ingewijden zou er een incident plaatsgevonden hebben waardoor hij tijdelijk ontheven is uit zijn functie. Hij is nog voor de start van het World Cup-weekend naar huis vertrokken. 

“Er deed zich een personeelssituatie voor waardoor ik een stap terug moest doen van mijn coachingstaken”, liet Schouten, die sinds 2010 voor de Canadese bond werkt, aan De Telegraaf weten. "Als gevolg hiervan zal ik dit weekend niet bij het team zijn in Salt Lake City. Hoewel ik dat moeilijk vind, heb ik vertrouwen in de technische staf en dat onze atleten goed worden ondersteund. De Canadese bond beoordeelt momenteel de situatie en ik vertrouw erop dat ik binnenkort weer aan de slag kan met het team."

Michel Mulder heeft gehoorverlies door goedaardige tumor 
Voormalig olympisch kampioen Michel Mulder heeft een goedaardige tumor ter grootte van een golfbal in zijn hoofd. Dat maakte de Zwollenaar bekend in het televisieprogramma Stars on Stage van RTL 4. Mulder kampte de afgelopen zes maanden met gehoorverlies van zo’n dertig procent. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek er een tumor in zijn hoofd te zitten. "Na de eerste onderzoeken was ik bang voor een gehoorapparaat, maar nu is het wel een stapje heftiger", vertelde hij bij de NOS. "Hoe onzeker het ook mag zijn, het is wel een goedaardige tumor. Heel veel mensen krijgen helaas een ander bericht." 

De tumor groeit ongeveer een millimeter per jaar en moet op den duur verwijderd worden. Bij die ingreep zal de gehoorzenuw van zijn rechteroor blijvend aangetast worden. Mulder wordt daardoor doof aan één oor. "Mocht de tumor worden verwijderd en mijn gehoor valt weg, dan zal dat even wennen zijn, maar ik denk dat ik ook daarna nog kan zingen." Wel is het vrijwel zeker dat Mulder de tumor al in zijn hoofd had toen hij in Sochi de olympische 500 meter op zijn naam schreef. “Ben ik er nog wel mooi olympisch kampioen mee geworden.” 

Medailleregen voor Oranje-Masters bij WK Sprint 
Bij het WK Sprint voor Masters (schaatsers van 30 jaar en ouder) in het Italiaanse Baselga di Pinè heeft de Nederlandse equipe afgelopen weekeinde 27 medailles veroverd. Daarvan waren er twaalf goud gekleurd. 

Na het afwerken van de traditionele sprintvierkamp mochten de volgende schaatssters zich als wereldkampioen laten huldigen: Lettie Zwanenburg (in de categorie vrouwen van 65 t/m 69 jaar, kortweg V65), Monique Boerema (V60), Gerdien Verweij (V55), Mijke Anne Kanneworff (V40), Claudia Henckel (V35) en Joanne Spliethof (V30). 

Bij de Nederlandse mannen gingen de wereldtitels naar Roland ten Klooster (M60), Michiel Wienese (M45), Bart Seffinga (M40), André Los (M30), Leo Schoenmeijer (M75, B-groep) en Piet Simonsma (M70, B-groep). 

Een deel van de Nederlandse ploeg was vorige week ook actief op de Winter Word Master Games, eveneens op de ijsbaan van Baselga. De WK Allround voor Masters worden van 1 t/m 3 maart gehouden op IJsbaan Twente in Enschede. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan