Tickets
Shop
Kort door de bocht 20 jan 2024

Miho Takagi schittert in Salt Lake, Jordan Stolz present bij Zilveren Bal

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : @International Skating Union (ISU)

Beste seizoenstijd Miho Takagi op 1500 meter
Het Vier Continenten Toernooi (tegenhanger van het EK) stelt qua deelnemers misschien niet veel voor, voor Miho Takagi is het geen beletsel om het beste van zichzelf naar boven te halen. Op de Olympic Oval van Salt Lake City, waar een deel van TeamNL Langebaan al is neergestreken ter voorbereiding op de vijfde World Cup van deze winter (volgend weekend), reed de Japanse van Team Gold naar de snelste tijd op de 1500 meter. De pupil van de Nederlandse topcoach Johan de Wit finishte in 1.52,37, ruim een seconde sneller dan Antoinette Rijpma-de Jong, die begin deze maand op het EK Afstanden in Thialf (laaglandbaan) op 1.53,48 uitkwam. Takagi sloeg een gat van bijna drie seconden ten opzichte van de nummer twee, Mia Manganello (1.55,11).

Japan zegevierde ook op de teamsprint voor de vrouwen. Opnieuw met Takagi als een van de rijdsters bleef de Aziatische trein de Amrikaanse ploeg voor: 1.24,32 om 1.25,00. Takagi reed met Ayano Sato en Kurumi Inagawa. Canada was de winnende partij aan de mannenkant. Connor Howe schaatste een degelijke 1500 meter (1.43,19) en het drietal Dubreuil, Gélinas-Beaulieu en Zhao reed op de teamsprint meer dan drie tellen rapper dan Kazachstan.
De uitslagen van de Four Continents Championships staan hier.

Jordan Stolz grote ster bij De Zilveren Bal
Ook dit jaar is er een grote namen geen gebrek bij achtste aflevering van het sprintspektakel De Zilveren Bal. Regerend wereldkampioenen Jordan Stolz en Femke Kok hebben hun deelname toegezegd, maar ook de uitblinker van het EK Afstanden op de korte nummers, Jenning de Boo, doet mee aan het toernooi op 13 maart in de Elfstedenhal.

Jordan Stolz is gek op de Zilveren Bal. | Foto : Soenar Chamid

Vanzelfsprekend verdedigt Dione Voskamp – gekend om haar sensationeel sterke openingen op de 500 meter - haar titel in Leeuwarden. Ook verschijnen WK-ganger Stefan Westenbroek, Janno Botman, Mats Siemons, Pien Hersman, Marit van Beijnum, Anna Boersma en Rem de Hair De aan de start van het evenement dat volgens een nieuw wedstrijdschema met vier ronden wordt afgewerkt. In de eerste ronde worden acht ritten verreden, waarvan de winnaars en de vier tijdsnelsten doorgaan naar de volgende schifting.

Halve-finaleplaatsen worden verdiend door de vier ritwinnaars en twee tijdsnelsten. De finale wordt gereden door de twee winnaars van de halve finales en degene met de snelste tijd. Het complete deelnemersveld bestaat uit twee keer 24 rijd(st)ers: acht Nederlandse toppers, zes buitenlandse deelnemers, drie junioren (winnaars NK Pure Sprint op 27 januari), een Local Hero van de Elfstedenhal, een Gewest Fryslân-rijder en vijf atleten die een wildcard ontvangen.

Nog geen medailles op de Winterspelen voor de jeugd
Van de dertig medailles die er op de eerste dag van de Winter Youth Olympics in Gangwon (ZKo) zijn uitgereikt, was er geen een voor een Nederlandse sporter. In het shorttracktoernooi kwam een sterke Angel Daleman op de 1500 meter tot de B-finale. Daarin eindigde ze als zevende. Bij haar eerste rit (kwartfinales) nam ze brutaal de leiding in de race en liet de Leiderdorpse tiener iedereen naar adem snakken. Slechts de Koreaanse Jaehee Chung kon Daleman volgen en nam in de slotfase de kop over. Chung zou in de halve finale opnieuw een tegenstandster zijn van Angel, die 0,06 tekort kwam (derde plaats) om zich te plaatsen voor de A-finale. Die werd gewonnen door een Chinese. De mannen Nick Endeveld en Jona de Jong overleefden beiden niet hun kwartfinale (vijfde en vierde). Alle medailles van het eerste onderdeel belandden overigens om de nek van en Aziatische shorttracker (m en v).
Alle resultaten van de Winterspelen zijn  hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan