Tickets
Shop
Langebaan & Shorttrack 18 jan 2024

Angel Daleman en Sem Spruit op weg naar de Winter Youth Olympics

Zeven shorttrack- en langebaantalenten maken zich klaar voor de Winter Youth Olympic Games, van 19 januari tot en met 1 februari in Zuid-Korea. Tussen de ervaring van de jongste langebaanschaatser Sem Spruit en multitalent Angel Daleman zit een wereld van verschil. Waar de 16-jarige Daleman voor de combinatie van shorttrack en langebaan al zo’n beetje de hele wereld over is gevlogen, wordt dit de eerste wedstrijd op buitenlands ijs voor de 15-jarige Spruit.

Foto : Hanneke Mennens

Sem Spruit, die in Korea zestien jaar wordt, had in eerste instantie totaal niet verwacht dat hij naar de Jeugd Olympische Spelen mocht. Tijdens de plaatsingswedstrijd in november was het zijn doel om zich te plaatsen voor het NK Junioren. “Dat moest ik sowieso wel halen, maar dat ik mij ook zou plaatsen voor de Spelen had ik niet zien aankomen.” Het NK Junioren werd afgelopen weekend verreden, vlak voordat hij naar Korea vertrok. Een val op de 500 meter verpestte zijn allroundklassement, maar Spruit wist zich te revancheren op de andere afstanden. Uiteindelijk kon hij met een bronzen (1000 meter) en twee zilveren medailles (1500 meter en mass start) zijn koffer gaan inpakken.

Daleman had de uitnodiging daarentegen al verwacht. Als jongste wereldkampioene allround ooit stond ze begin dit seizoen op de langebaan aan de start van meerdere seniorenwedstrijden: het World Cup Kwalificatietoernooi en het Daikin NK Afstanden. Op shorttrackijzers reed ze zelfs al met de internationale shottracktop mee in Montréal. Die ervaring neemt de spanning voor het toernooi niet weg. “Hoewel ik in Korea start binnen mijn eigen leeftijdscategorie, zijn hier grote titels te verdienen. Dus ik denk dat ik straks zenuwachtiger ben dan toen ik tussen de senioren reed eerder dit seizoen.”

Voor de jonge talenten zijn de ijsbanen waarop zij in actie gaan komen zeer indrukwekkend. De wedstrijden worden verreden in Gangneung (langebaan en shorttrack), in 2018 het toneel van de ‘grote’ Olympische Spelen. “Ik herinner me bepaalde races en soms kijk ik die terug. Met name de 500 meter van de Noor Lorentzen vond ik heel ziek”, vertelt Spruit. Daleman zoekt regelmatig het moment op dat Suzanne Schulting voor het eerst olympisch kampioene werd op de 1000 meter. “Het is fascinerend om te zien hoe zeker zij van zichzelf was tijdens die race. Hierin moet ik zelf nog groeien. Ik kan soms in paniek raken wanneer ik tegen twee goede tegenstanders moet rijden in een shorttrackfinale. Dan denk ik: Shit, hoe ga ik dit doen?"

Angel Daleman tijdens een training op de olympische baan in Gangneung | Foto : TeamNL / Jorn Holwerda

Voor Daleman vormt de Jeugd Olympische Spelen het hoofddoel van haar seizoen. Hier gaat zij voor het eerst ervaren hoe het is om beide disciplines te combineren. “Dit wordt het eerste toernooi waarbij ik om de dag moet wisselen van ijzers en één keer zelfs op dezelfde dag. Dat gaat zwaar worden.” Toch legt de rijdster van WADRO KNSB Talent Team Noord de lat hoog voor zichzelf. Het toernooi wordt immers maar eens in de vier jaar georganiseerd. “Als juniore kan je er maar een keer heen. Ik ga altijd voor goud en we zien wel met welke kleuren we terugkomen.”

Daleman is van plan om op beide disciplines alle afstanden te rijden. Op maandag 22 januari staat voor zowel de langebaan als het shorttrack de 500 meter op het programma. Dit betekent dat zij dan beide ijzers moet onderbinden. Dit valt volgens de jonge alleskunner prima te combineren. “Het tijdbestek is eigenlijk heel fijn. Ik begin op de langebaan en anderhalf uur later begint het shorttrack. Dit betekent dus dat ik maar één warming-up hoef te doen!”, vertelt ze lachend.

Spruit heeft daarentegen minder hoge verwachtingen. Logisch, want de langebaanschaatser van KNSB Gewest Zuid-Holland heeft in vergelijking met Daleman een stuk minder internationale ervaring. Binnen Europa eindigde hij wel al op het podium tijdens de Vikingrace en de European Country Match in Thialf, maar met de rest van het internationale veld heeft hij zichzelf nog niet kunnen meten. Een wedstrijd buiten Nederland is voor Spruit helemaal nieuw. “Ik hoop dat mijn race goed verloopt en dat ik geen foutjes maak. Dan heb ik er alles uitgehaald.” Hij wil met name op de 1500 meter en de mass start wat moois laten zien.

Het toernooi wordt een leermoment voor Daleman, want ze is vastberaden dat ze beide sporten wil blijven combineren in de toekomst. Haar toekomstplannen? Goud winnen op de ‘echte’ Olympische Spelen. Het liefst op beide disciplines. Spruit is nog niet zo uitgesproken over zijn doelen. Hij wil zich vooral blijven verbeteren op het allrounden en zich nog niet specialiseren. “Ik keek altijd het meest op naar Koen Verweij. Hij was goed in de mass start, 1000 en 1500 meter.”

Naast Spruit en Daleman, zullen ook langebaantalenten Jasmijn Veenhuis en Geophrey Coenraad TeamNL vertegenwoordigen tijdens de Winter Youth Olympic Games. De shorttrackdelegatie wordt aangevuld met Birgit Radt, Jonas de Jong en Nick Endeveld. De shorttrackwedstrijden staan van 20 tot en met 24 januari gepland en de langebaanschaatsers komen van 22 tot en met 26 januari in actie.

Het volledige programma vind je op de kalenderpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan