Tickets
Shop
Kort door de bocht 24 feb 2024

Jakucs en Galli nog niet zeker van WK, Sablikova mist WK

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Piet van Es

Hanna Jakucs en Alessio Galli leiden de dans naar WK-ticket
De Challenge Cup/ NK Kunstschaatsen in Tilburg was het laatste van vijf meetmomenten voor de  ijsdans-kandidaatparen om uit te maken wie zich zou kwalificeren voor het Wereldkampioenschap in het Canadsese Montréal. Hanna Jakucs en Alessio Galli scoorden op de Bavaria Open, de Warsaw Open, de Bosphorus Trophy en de Mezzaluna Trophy hoger dan hun concurrenten Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen en lagen op koers voor dat ene ticket. Desondanks zal het koppel zich niet rijk gerekend hebben, met vorig jaar nog vers in het achterhoofd. Ook toen lagen Jakcus en Galli ver voor op hun concurrenten, maar verbaasden Verhaegh en Van Geffen niet alleen de buitenwereld, maar ook zichzelf door een geweldig optreden te laten zien in Tilburg. Vol ongeloof mochten ze zich toen opmaken voor de reis naar Japan.

Helaas voor het paar zat een soortgelijke verrassing er dit jaar niet in. Op de ritmische dans nam Jakucs/Galli een kleine voorsprong op de andere Nederlanders, 57,77 punten om 52,85 punten. Ook de vrije dans scoorden ze beter, 91,60 om 84,32, De Nederlandse titel belandde echter bij Verhaegh/ Van Geffen omdat Jakucs Hongaarse is en Galli van Italiaanse afkomst en zijn daarom geen aanspraak kunnen maken op een Nederlandse titel. De andere uitslagen van de Challenge Cup, het volledige programma en een link naar de (betaalde) livestream vind je op schaatsen.nl/challengecup

Martina Sablikova onder het mes: geen WK Allround
Martina Sablikova komt dit seizoen niet meer in actie. De Tsjechische stayer pakte vorig weekend in Calgary nog brons op de 5 kilometer tijdens het WK Afstanden, maar is daarna geopereerd aan haar onderbeen. “Het WK was mooi, maar voor mij persoonlijk ook heel uitdagend”, schrijft de vijfvoudig winnares van het WK Allround op Instagram. “Ik heb tegen de pijn en zwelling op mijn been gestreden, woensdag na terugkomst uit Calgary ben ik geopereerd. Helaas moet ik het seizoen vroegtijdig staken en zal ik niet meedoen aan het WK in Inzell. Het spijt me zeer voor de fans die de reis maken, als het een beetje kan maak ik de reis om de andere deelnemers aan te moedigen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan