Tickets
Shop
Kort door de bocht 30 okt 2023

Danilova en Tsiba zevende in Vancouver, Jordan Stolz maakt indruk in Milwaukee

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Piet van Es

Daria Danilova en Michel Tsiba zevende in Vancouver
Het korte programma van Daria Danilova en Michel Tsiba tijdens de Grand Prix van Vancouver kende enkele foutjes, waardoor het duo genoegen moest nemen met een zesde plaats (57,17). In de vrije kür werden op de tonen van The Chain mooie sprongen en pirouettes afgewisseld met enkele slordigheidjes, wat gewaardeerd werd met 107,84. Desalniettemin schaatste het duo op beide küren de beste scores van het nog prille seizoen en eindigde daarmee op een zevende plaats. In november rijdt het kunstrijdpaar de tweede Grand Prix, van 24 tot en met 26 november in Osaka, Japan.

De wedstrijd voor paren werd gewonnen door het Canadese duo Deanna Stellato - Dudek en Maxime Deschamps. De nummer vier van het WK vorig jaar stak met kop en schouders boven de rest uit. Bij de mannen was de Japanner Sota Yamamoto de beste, voor zijn landgenoot Kao Miura. Vice-wereldkampioen Junhwan Cha uit Korea werd slechts negende door een tegenvallende vrije kür. Ook bij de vrouwen was een Japanse de beste, Kaori Sakomoto, de wereldkampioene van 2023. De Canadese Piper Gilles en Paul Poirier scoorden het hoogst bij de ijsdansers.

Indrukwekkende Jordan Stolz pakt drie nationale titels in Milwaukee
Terwijl de Nederlandse rijders zich in Nederland moesten bewijzen voor het behalen van World Cup-tickets, rolde Jordan Stolz het Amerikaanse startveld op tijdens de nationale kampioenschappen van de Verenigde Staten. In Milwaukee was met name de 1500 meter van de Amerikaan indrukwekkend. Hij reed 1.42,31, de beste seizoenstijd. Ook op de 1000 meter (1.07,85) en 500 meter (34,66) pakte Stolz de nationale titels. Bij de vrouwen pakte Erin Jackson de titel op de 500 meter en legde Kimi Goetz het nipt af tegen Brittany Bowe op de 1500 meter. Goetz zegevierde vervolgens wel met een enorme voorsprong op de 1000 meter. Ze noteerde 1.13,85 en was daarmee ruim sneller dan Bowe en Jackson.

Heerde volgend jaar onderdeel van de WSE Superleague
De beste inlineskaters van de wereld strijken volgend seizoen neer in Heerde. Skeelerclub Oost Veluwe heeft een plek weten te veroveren op de kalender van de nieuwe WSE Superleague. Die competitie wordt in het leven geroepen als de opvolger van de Europa Cup, die de afgelopen jaren gehouden werd. Het doel van de nieuwe competitie is om het niveau van de skeelersport omhoog te brengen. Onderdeel daarvan is een kalender met minder wedstrijden waarbij de standaard van de sport ‘hoger’ moet liggen. 

Er wordt een prijzenpot van 20.000 euro samengesteld voor de eindwinnaar van de complete competitie. Voor de lokale events wordt ook prijzengeld beschikbaar gesteld. De wedstrijd in Heerde wordt gehouden op 21, 22 en 23 juni. Andere locaties voor de wedstrijd zijn Geisingen en Gross Gerau (Duitsland), Lagos (Portugal) en Zandvoorde (België). De volledige kalender wordt op een later moment bekendgemaakt.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan