Tickets
Shop
Kort door de bocht 25 mrt 2023

Uno wereldkampioen, Malinin schrijft geschiedenis

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : ISU

Uno wereldkampioen, Malinin schrijft geschiedenis
Hoewel er geen Nederlandse kunstrijders meer meededen aan het WK in Japan was er nog genoeg spektakel te zien. Shoma Uno verdedigde met succes zijn wereldtitel. Hij zette een totaalscore van 301,14 neer. “De vrije kür was verre van perfect, maar ik heb alles gegeven. Deze laatste twee weken waren heel zwaar, omdat ik niet in vorm was. Iedereen om mij heen maakte zich zorgen, maar vandaag heb ik ze kunnen bedanken met mijn optreden", aldus de Japanner.

Vlak voor de kür van Uno had de Amerikaan Ilia Malinin een bijzondere prestatie neergezet. Hij was de eerste rijder ooit die op het WK een viervoudige axel uitvoerde. Vorig jaar verbaasde hij de kunstrijdwereld al door deze sprong uit te voeren op een training, zaterdag deed hij dat op het hoogste niveau. Daarmee was zijn technical element score ook de hoogste van het gehele veld. Omdat zijn program score achterbleef, belandde hij op de derde plek (288,44). De Koreaan Junhwan Cha steeg boven zichzelf uit, verpulverde zijn persoonlijk puntentotaal met veertien punten (296,03) en kreeg het zilver omgehangen. Daarmee is hij de eerste Koreaanse man die een medaille wint op het WK Kunstrijden.

De 'Quadgod' deed zijn bijnaam eer aan in Japan. | Foto : ISU

De Amerikaanse Madison Chock en Evan Bates wisten te voorkomen dat alle wereldkampioenen uit Japan kwamen. De ijsdansers verbeterden op zowel de ritmische als de vrije dans hun persoonlijk record, ondanks een val op zaterdag. Op hun tiende WK was daar eindelijk het goud voor Chock en Bates (226,01). “Wij hebben dit doel zoveel jaren nagestreefd en tien seconden geleden is het gelukt, moeilijk om dat nu al in woorden te vatten. Ik ben zo blij”, vertelde Bates direct na afloop. De zilveren medaille was voor Charlene Guignard en Marco Fabri uit Italië (219,85), die uitzinnig waren na het horen van hun score. De Canadezen Piper Gilles en Paul Pirier (217,88) pakten het brons.

Op hun tiende WK veroverden de Amerikanen het goud. | Foto : ISU

Ted-Jan Bloemen daagt concurrentie uit
De Canadees Ted-Jan Bloemen ging terug in de tijd. Met een oud schaatspak en vaste schaatsen reed hij de tien kilometer in Calgary. Het wereldrecord van Johann Olav Koss (13.30,55) bleef ver buiten bereik voor Bloemen (13.57,93), maar voor hem telde met name de ervaring. Bloemen wilde een ode brengen aan de geschiedenis van de sport en zal volgend jaar wederom een poging willen wagen. Hij daagt onder anderen wereldkampioen Davide Ghiotto, Jorrit Bergsma, Patrick Roest en Sven Kramer uit om dan ook mee te doen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan