Tickets
Shop
Nieuws 15 jun 2023

IJsdansen is veel geliefder dan gedacht

IJsdansen in Nederland lijkt een mooie(re) toekomst tegemoet te gaan. Niet dat de sport op topniveau explosief zal groeien, maar tijdens een onlangs gehouden seminar in het bijzijn van de vermaarde ijsdanscoach Michael Webster werd duidelijk dat de achterban van recreanten in deze kleine discipline ook behoefte heeft aan (meer) competitie.

Foto : Jeroen Prins

“Dat was een opzienbarende ontdekking”, erkent Jeroen Prins, ISU-jurylid ijsdansen en nauw betrokken bij de activiteiten van de discipline kunstrijden binnen de KNSB. “We maakten als bond gebruik van een zogenoemde visiting coach, een fonds van de internationale schaatsbond (ISU) dat het mogelijk maakte een seminar te organiseren voor de ijsdans-community in ons land: ijsdansparen, trainers en coaches. Het doel was die mensen te motiveren (vooral jonge paren) en tegelijkertijd de sport wat meer onder de aandacht te brengen.”

De in Italië wonende Brit Webster, een zeventiger die al meer dan vijftig jaar werkzaam is in het ijsdansen als coach, opleider en trainer, nam het gezelschap drie weekends achter elkaar mee in de wereld die hij op z’n duimpje kent. “Tijdens de clinics en gesprekken kwam herhaaldelijk naar voren dat er best veel (oudere) ijsdansers zijn die in wedstrijden willen uitkomen. Topsport is hier niet aan de orde, laat dat duidelijk zijn. Maar deze wens was niet eerder zo nadrukkelijk geventileerd.”

De groep ijsdansers met centraal (blauw-grijze shirt) Michael Webster na afloop van het seminar in Den Bosch. | Foto : Jeroen Prins

“Ik was verrast, want de ijsdansers hebben zich tot op heden niet zo laten horen. Er is nooit een aanvraag uit deze hoek gekomen ten aanzien van meer competitie. Bij het seminar waren zo’n veertig personen aanwezig; ik denk dat er in potentie al gauw tachtig tot honderd mensen tot de doelgroep behoren. Een heel respectabel aantal waarmee we als KNSB iets moeten, lijkt me”, aldus Prins. “De meesten zijn ouder, hebben dus passie voor hun sport en daarnaast, ook niet onbelangrijk, ze hebben wat te besteden. Tevens kunnen ze een mooie inspiratiebron worden en zijn voor jongere schaatsers die willen gaan ijsdansen."

Intussen is er contact geweest tussen het sectiebestuur en vertegenwoordigers van de ijsdansers. “Ik had huiswerk gegeven: maak een plan hoe jullie die competitie zien en presenteer het op de eerstkomende sectievergadering. Dat is gebeurd. Het sectiebestuur reageerde enthousiast, wil meedenken en er wordt een commissie opgericht om een structuur op poten te zetten. "Het sectiebestuur moet het nu bij de verenigingen onder de aandacht brengen dat ijsdansen er ook is op een lager niveau, voor de breedtesport.”

Om bij de dansvariant van het kunstrijden te blijven: de ISU is druk bezig een nieuwe discipline te lanceren, solodance genaamd. Dat is ijsdansen voor individuen. De bond beschouwt de tak als een extra mogelijkheid om op een andere manier internationale wedstrijden te rijden. Prins: "Op weg naar de 'top' vallen veel solo-wedstrijdkunstrijders (m en v) af om uiteenlopende redenen. Een enkeling gaat synchroonschaatsen, maar dat vraagt omschakeling van solist naar teamplayer. Anderen kiezen voor paarrijden, want dan heb je minder diverse triples nodig, weer anderen stappen over naar ijsdansen, waarin je niet hoeft te springen."

Jeroen Prins: "Solodance is een geweldige toevoeging aan het repertoire van het kunstrijden."

"Solodance is dus een mooi nieuw aantrekkelijk alternatief! Zeker voor degenen die een goede schaatsvaardigheid hebben en goed op muziek kunnen schaatsen. Wil je overall hoog scoren internationaal, dan moet je bij de senioren echt de triples beheersen. Lukt dit niet, dan weet je zeker dat je de echte top bij het solo kunstschaatsen nooit zal halen."

"De nieuwe discipline is nagenoeg gelijk aan het kunstrijden", vervolgt Prins. "Er ontbreken lifts (het optillen van de partner), want dat kun je niet in je eentje. Alle andere elementen van het ijsdansen worden wel uitgevoerd.” Hij weet dat solodance in verschillende landen al behoorlijk populair is. “Met name Amerika, Canada, Engeland en Frankrijk kennen reeds een aardig circuit. Die naties hebben hun eigen eisen en regels. Wat heeft de ISU gezegd? ‘We gaan dat bundelen en vanuit onze organisatie de richtlijnen ervoor geven’. Dat protocol hebben Marie Louise Gijtenbeek (ISU Technical Specialist ijsdansen) en ik kunnen inzien en dat zit goed in elkaar. Het is wachten op de publicatie. Die is binnenkort of net na de zomer, zodat het solodance op volle kracht kan starten.”

“Als KNSB moeten we natúúrlijk aanhaken bij dit initiatief. Deze discipline heeft veel potentie voor het kunstrijden. Qua breedtesport kunnen we ook nieuwe wegen aanboren. Misschien krijgen we er ook extra kader door. Dat zou mooi zijn. Zodra het plan wordt uitgerold door de ISU: onmiddellijk 1 op 1 overnemen en beginnen. De KNSB doet er goed aan hier de komende tijd veel bekendheid aan te geven en natuurlijk coaches een verenigingen te stimuleren", zo besluit Prins met een logisch advies.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan