Tickets
Shop
Kunstrijden 31 jul 2023

Lindsay van Zundert: met de blik op oneindig naar volgende winter

Vraag Lindsay van Zundert, Nederlands beste kunstrijdster - die zich door niets laat afremmen in haar streven bij de wereldtop aansluiting te vinden – hoe het gaat, en ze zegt: “Goed hoor, ik ben hard aan het trainen, want ik moet beter worden.” Dat lukt ook, volgens haar coach Thomas Kennes.

Foto : Soenar Chamid

Net terug van een twee weken durend trainingskamp in Anglet (op een ijsbaan die bijna op het strand van het Zuid-Franse Biarritz staat) is er geen ruimte voor rust. Een doorsnee-topsporter leeft sowieso een allemachtig druk bestaan, dat van een kunstrijdster met ambities overstijgt alles. Maar Van Zundert (18) weet niet beter. Dus laat ze zich gedwee leiden door het zomerschema, waarin stages elkaar in hoog tempo opvolgen. De eerste dagen van deze week traint de Etten-Leurse alweer bij haar Belgische coach Caryne Herrygers in Deurne. Daarna verhuist ze naar Duinkerken om les te krijgen van Kennes, aansluitend wordt er opnieuw geoefend in Deurne. “Gewoon, z’n gangetje”, noemt Van Zundert het ritme waaraan ze de jongste jaren zo gewend is geraakt. “Klaarstomen voor de winter”, is Kennes’ boodschap.

“Ik ben heel tevreden over hetgeen Lindsay de voorbije periode heeft laten zien”, meldt de Brabander die sinds december 2021 met Van Zundert optrekt. “Er zitten ups en downs in de ontwikkeling, wat gebruikelijk is in deze sport. Onderhand breekt de fase aan waarin we moeten zorgen dat ze wedstrijdfit wordt. Gelukkig is er nog een groot aantal weken voor, tot aan de NHK Trophy, de laatste Grand Prix (24-26 november 2023, red.) in Osaka.”

Lindsay van Zundert werkt momenteel weer hard om een nieuwe korte kür onder de knie te krijgen. | Foto : Soenar Chamid

Die lange aanloop komt goed uit, aangezien Lindsay momenteel een nieuwe korte kür "erin aan het stampen is”, zoals ze zelf aangeeft. Can’t help falling in love with you van Elvis Presley heeft Pas sans toi vervangen. “Normaal gesproken wissel je elke twee jaar van programma’s”, legt Kennes uit. “Over de lange kür (Pirates of the Caribbean) zijn we erg te spreken, die houden we aan, zodat ze er nog een hele zomer in kan doorgroeien. Als de uitvoering beter wordt, kan ze er hoger mee scoren. Uit haar lange kür is namelijk veel meer te halen.”

“De korte kür was echter aan vervanging toe, ook met het oog op de Winterspelen van Milaan. Na dit seizoen bekijken we of we weer zullen veranderen. Het korte programma wijkt qua elementen nauwelijks af van wat ze heeft gedaan. De choreografie wordt wel aangepast om de volgende stap te kunnen zetten, maar godzijdank is dat niet het werk van Carine of mij, maar Benoit Richaud, Lindsays choreograaf. Daarom zijn we de afgelopen twee weken op zijn kamp geweest, Peak Ice.”

Terug in de geschiedenis (2019): Carine Herrygers wacht in de Kiss&Cry zone van de Challenge Cup af welke score haar pupil Thomas Kennes (r) zal krijgen. Laatstgenoemde is nu Herrygers' collega-coach in de staf van Lindsay van Zundert. | Foto : Soenar Chamid

Dat verblijf – wat atleten uit alle windstreken aantrekt - helpt rijders én coaches enorm. “Het is lekker zo nu en dan in een andere omgeving te trainen, met andere kunstrijdsters en een heel team van internationale coaches die er allemaal een andere benadering op nahouden. Daar leren we allemaal van. We overleggen, zien dingen en bepalen op basis daarvan welke weg slim is om in te slaan. Het is niet zo dat we plotseling heel anders gaan trainen, of dat er extra tijd wordt gestopt in het oefenen op triple-triple-sprongen. Nee, alles is heel belangrijk. We zijn bezig met de plusjes die Lindsay straks moet verdienen op al haar elementen. Meer snelheid krijgen, zodat het er nog makkelijker uitziet en ze in een flow komt. Dat kan in de competitie het verschil maken.”

“Weet je”, herhaalt Van Zundert een deel van de woorden die ze in vrijwel alle interviews verpakt, “ik kan niet meer doen dan mijn best. Als ik erin slaag de moeilijkste onderdelen van mijn küren foutloos uit te voeren, is het lastig in te schatten hoe die zullen worden gewaardeerd door de jury. Het zou fijn zijn wanneer ik in de wedstrijden een cleane triple-triple kan springen. Ik ben dagelijks bezig m’n sprongen en pirouettes te verbeteren, maar gelukkig krijg ik er geen nachtmerries van."

"De ene week lukt het beter dan de ander, daar kan ik soms chagrijnig van worden. Het is de bedoeling dat ik mooie küren rijd en dat ik op het EK en WK hoge scores behaal, in elk geval beter dan afgelopen seizoen. Daar werk ik het hele jaar voor”, besluit Lindsay, voor wie KNSB-technisch directeur Remy de Wit een zogenoemd IOC Scholarship heeft geregeld tot en met de Winterspelen van 2026. Dankzij deze regeling ontvangt van Zundert maandelijks een bijdrage, een welkome bonus in een sport die weliswaar veel glamour uitstraalt, maar in Nederland de sporters echt geen dik belegde boterham oplevert. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan