Tickets
Shop
Marathon 15 feb 2023

Luleå: van snelheidstest tot schaatsevenement

Volgende week zal het marathonpeloton afreizen naar Zweden om de laatste drie Grand Prix’ op natuurijs te rijden. Hoe een wereldrecordpoging uitmondde in een schaatsfestijn.

Foto : Glenn Wassenbergh

Bram Smallenbroek, als langebaanschaatser actief geweest onder de Oostenrijkse vlag, is met Renz Rotteveel initiatiefnemer van de marathonwedstrijden bij de stad Luleå. “Voor de videoserie ‘Es lebe der Sport’ ben ik naar Zweden gevlogen. We wilden daar achter een auto het snelheidsrecord op schaatsen neerzetten. Later heeft Kjeld Nuis dat record verbroken, eerst in Luleå en later in Noorwegen.”

Hoewel de snelheden van Smallenbroek (zie filmpje) niet in de buurt kwamen van de 103 kilometer per uur die Nuis enkele jaren later wist aan te tikken, is er in Zweden wel een idee geboren. “We zagen de ijsvloer en dachten dit is de perfecte plek voor een marathon. De condities voor een wedstrijd, ijs en een team wat het kon prepareren, waren aanwezig. Natuurlijk wist ik niet of de KNSB zat te wachten op een nieuwe locatie. Omdat ik al actief was in het schaatsen, kwam ik makkelijk in contact met Willem Hut. De pilot die we opzetten beviel zo goed, dat we niet meer van de kalender verdwenen zijn. Inmiddels zijn we bij de zesde editie beland. Eentje hebben we er gemist vanwege corona.”

De stad die zo’n 75.000 inwoners kent en daarmee de grootste is van de provincie Norrbottens Iän omarmt het evenement steeds meer. Door sponsoring van LKAB – één van de grootste mijnbedrijven van Europa – en enthousiasme van de lokale bevolking worden er dit jaar niet alleen schaatsmarathons gehouden, maar is er ook een hardloopmarathon op het ijs en kan er gevaren worden in luchtballonnen. Bovendien rijdt oud-marathonschaatser Jouke Hoogeveen als toertochtambassadeur de tweehonderd kilometer en is er een vijfdaagse schaatsreis georganiseerd.

Als winnaar van het ONK op de Weissensee is Hoogeveen een deskundige op het gebied van natuurijs. | Foto : Vincent Riemersma

Samen met de Weissensee is Luleå gastheer van de Grand Prix-reeks. Waar in Oostenrijk de Alternatieve Elfstedentocht en het Open Nederlands Kampioenschap georganiseerd worden, komen in Zweden alleen de Grand Prix’ aan bod. “Wij zijn geen concurrenten van onze Oostenrijkse collega’s, zonder hen waren wij er niet geweest. Het liefst zou je in Nederland schaatsen, maar dat komt helaas niet meer zo vaak voor. Waar ga je je voorbereiden als een Elfstedentocht wel komt?”

Smallenbroek vindt het belangrijk dat de marathonsport zichtbaar is. Volgens hem is natuurijs het beste visitekaartje voor de oer-Hollandse sport. Hij heeft er met z’n team dan ook veel energie in gestoken om een livestream te organiseren, zodat de mooie Zweedse beelden ook Nederland bereiken.

Met een ijsvloer van 50 à 70 centimeter zijn de eerste vooruitzichten voor de wedstrijden op 23 februari (80 km vrouwen, 100 mannen), 25 februari (40/50) en 26 februari (100/150) positief. In Luleå zullen Sharon Hendriks en Jordy Harink hun voorsprong in het GP-klassement willen verdedigen.

Meer informatie over alle activiteiten rondom de Grand Prix’, waaronder twee toertochten, vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan