Tickets
Shop
Kort door de bocht 22 feb 2023

Valieva weer onder vuur, Ice United naar WK

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

ISU en WADA vechten vrijspraak Valieva aan
De internationale schaatsunie ISU gaat in navolging van wereldantidopingbureau WADA bij sporttribunaal CAS in beroep in de zaak rond kunstrijdster Kamila Valieva. Het Russische antidopingbureau Rusada liet vorige maand weten de jonge atlete niet te straffen voor het overtreden van de dopingregels in aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar in Beijing.
WADA wil een schorsing van vier jaar voor Valieva, de ISU geeft aan dat het CAS de duur van de schorsing mag bepalen. De schaatsbond wil net als WADA dat de schorsing moet ingaan vanaf 25 december 2021 en dat al haar resultaten vanaf die datum worden geschrapt. "De ISU is van mening dat alle jonge sporters tegen doping moeten worden beschermd. Een dergelijke bescherming kan niet worden geboden als jonge atleten worden vrijgesteld van sancties", aldus de bond.

Synchroonrijdsters van Ice United mogen naar WK
Team Ice United van de Bossche Kunstrij Vereniging (BKV) kan toewerken naar haar hoogtepunt van deze winter: het wereldkampioenschap synchroonschaatsen in Lake Placid op 31 maart en 1 april 2023. Voor de ploeg van coach Feline van Kempen wordt het de derde keer sinds de oprichting van het team in 2011 dat de formatie naar een WK wordt uitgezonden. Bij eerdere gelegenheden eindigden de vrouwen op een 26e plaats (Boedapest, 2016) en 19e positie (Hamilton, 2022). Dit seizoen was het gezelschap actief op drie buitenlandse toernooien: op de Spring Cup in het Italiaanse Milaan (15e), de French Cup in Rouen (4e), en de Mozart Cup in Wenen leverde een veertiende plaats op.


Eerbetoon voor Ingmar Berga
Ingmar Berga (38) uit Hoogeveen is door het gewest Drenthe en Groningen van de KNSB benoemd tot Lid van Verdienste vanwege zijn vele successen in het marathonschaatsen en inlineskaten. Berga, die begin 2022 stopte met schaatsen na achttien seizoenen kreeg een oorkonde, ontving een zilveren speld en een bokaal.
Hij won twintig marathons op kunstijs waaronder de Nederlandse titel in 2007 en 2012. Ook verzekerde de Hoogevener zich een keer, in 2016, van het eindklassement om de KNSB-Cup op kunstijs. Verder was hij twee keer de beste in het Open Nederlands kampioenschap op de Weissensee (2014 en 2017). 
Tegenwoordig is Berga assistent-ploegleider bij Jumbo-Visma, ook het team waarvoor hij de laatste jaren van zijn carrière actief is geweest.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan