Tickets
Shop
Kunstrijden 31 aug 2023

In Alkmaar krijgt kunstschaatstalent kans om te groeien

Uit heel Nederland zijn jonge kunstschaatsers van alle niveaus deze week te vinden op ijsbaan De Meent in Alkmaar. Coach Marcus Deen organiseert het Summercamp Alkmaar. De belangstelling is groot, constateert de meervoudig Nederlands kampioen: “We zitten nu weer op het niveau van voor de coronacrisis.”

Foto : Mark Bremer

Het is een drukte van belang op de ijsbaan waar rijdsters van alle niveaus bezig zijn met trainen. Sierlijk bewegen ze over het ijs met een coach die aandachtig toekijkt en waar nodig instructies geeft. Aan de kant zit Marcus Deen (50) de laatste inschrijvingen te verwerken. “Zelfs nu melden mensen zich nog aan voor de resterende dagen”, stelt hij tevreden vast. Deen organiseert dit jaar alweer de zevende editie van het Alkmaar Summercamp, voor Nederlandse begrippen een tamelijk unieke onderneming. “Er zijn in Nederland niet veel van dit soort grootschalige kampen. Meestal moeten ze daarvoor naar het buitenland.”

Voor het twee weken durende evenement hebben zich tachtig deelnemers aangemeld. “Daarmee zitten we iets boven het niveau van voor de coronacrisis”, verklaart Deen, die deze week veel kunstschaatssters uit heel Nederlander onder zijn hoede heeft. Het Alkmaar Summercamp wordt bewust aan het eind van de zomervakantie gehouden, maar in Nederland zijn scholen in de regio's midden en zuid alweer begonnen. “We hebben een paar moeilijke jaren gehad, in 2020 bleef iedereen door corona in de eigen regio. Het was niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld door de energiecrisis. Deze ijshal draait gelukkig energieneutraal en daardoor kunnen we hier vrijwel het hele jaar trainen. Daar heeft iedereen baat bij.”

En dat is nodig ook. De eerste wedstrijden komen er alweer aan en Deen is met zijn pupillen druk om de nieuw ingestudeerde küren te perfectioneren. Van de zijkant kijkt choreograaf Jimmy Tavares mee naar de uitvoering van de oefeningen. Even verderop staat technisch specialist Nathalie Mieremet. Zij fungeert als jurylid en kijkt of de nieuwe programma's voldoen aan de richtlijnen die in het reglement  staan. "Nu kunnen we als het nodig is nog wat aanpassen", legt Deen uit. 

Deen neemt een deel van de nieuwe kür door met zijn pupil Olivia. | Foto : Mark Bremer

Verderop in de ‘gym’ zijn dans- en balletleraren aanwezig om de atleten ook naast het ijs klaar te stomen voor de winter. De jonge atleten spenderen bovendien nog aardig wat tijd in het krachthonk. De opsomming van alle activiteiten tijdens het tien dagen durende kamp is imposant. “Een compleet pakket”, aldus Deen, die in de jaren negentig liefst zes keer Nederlands kampioen werd. “We hebben een divers begeleidingsteam samengesteld dat de kunstschaatssters op alle facetten beter maakt.”

Het niveau loopt erg uiteen, legt Deen uit. "Sommige kinderen maken deze week voor het eerst kennis met de sport, maar ook doorgewinterde recreanten komen naar Alkmaar om tijdens het zomerkamp te proberen nog een stapje beter te worden."

Terwijl de jongste deelnemers aan het trainingskamp op de ijsbaan bezig zijn met oefeningen en begeleid worden door de coaches, staat de volgende groep nieuwsgierig toe te kijken en alweer te trappelen om de 60 bij 30 meter grote ijsbaan te betreden. Het is de talentengroep, grotendeels van de Alkmaarse IJsclub waar Deen al lange tijd als hoofdcoach fungeert.

Die selectie staat per dag zo’n vier uur op het ijs en traint daarnaast nog twee uur off-ice. Hard werken dus? “Zeker weten, maar het plezier is zeker net zo belangrijk. We moeten ook zorgen dat ze aan het begin van een lang seizoen niet uitgeblust raken. Bovendien heb je te maken met jonge meiden die in de groei zitten en heel snel veranderen. Dit programma is goed vol te houden en vormt een mooie opbouw richting de wedstrijden.”

Meer informatie over de activiteiten van Marcus Deen kun je hier vinden.

Wil je een proeftraining meemaken bij een van de zes trainingsgroepen? Klik hier voor meer informatie.

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan