Tickets
Shop
Nieuws 29 okt 2022

Een haastklus van goed zes minuten in Canada

Het lijkt bijna op aangenomen werk wat kunstrijdster Lindsay van Zundert doet: even een paar dagen op en neer naar Canada voor een Grand Prix, nota bene het hoogst haalbare niveau in haar sport, Olympische Spelen, wereld- en Europese kampioenschappen daargelaten. Ze verblikt of verbloost niet, gaat tot het gaatje en wordt steeds beter.

Foto : ISU

Woensdag rond de middag vloog ze weg, naar Missisauga (in de regio van Toronto), donderdag mocht ze trainen in het Paramount Fine Foods Centre, waar de toeschouwers een kaartje konden kopen van 25 tot 55 euro, en vrijdagmiddag begon voor de Etten-Leurse de Grand Prix. Ter vergelijking: ’s lands beste shorttrackers zitten momenteel ook aan de overkant van de oceaan om aan de eerste World Cup mee te doen, maar zij verkasten een week geleden al naar Montréal.

Lindsay hoor je niet klagen. Haar bestaan draait om küren vertonen op het ijs, en liever niet in haar gedrag, Ze geeft alles in het streven de (wereld)top te bereiken, en ja, daar horen onmogelijke reisschema’s bij. Bovendien beschouwt ze het als een eer tot het gezelschap te behoren dat op uitnodiging deelneemt aan de Grand Prix. In de korte kür van vrijdag eindigde Van Zundert in het veld van twaalf rijdsters als negende. Ze deed het volgens haar trainer Thomas Kennes naar behoren. De tweede sprong in de combinatie van het eerste element in de oefening voerde ze niet vlekkeloos uit; Kennes had er rekening mee gehouden, want ‘dat ging tijdens de training ook niet zoals het moest’.

Lindsay kon in haar korte kür de focus goed vasthouden. | Foto : ISU

“Lindsay heeft gepresteerd wat binnen haar mogelijkheden ligt”, vond de Brabander, die volgend weekend bij de GP in het Franse Angers als begeleidend coach wordt afgelost door zijn Vlaamse collega Carine Herreygers. “Het is knap hoe ze steeds weer de knop kan omdraaien en de focus compleet legt op de wedstrijden. Om eerlijk te zijn weet ik niet precies of dit schema vaste prik is, maar wat ik wel waardeer in haar is de wijze hoe ze ermee omgaat. Ze geeft geen kik. Het enige moment dat ik een signaal opving van vermoeidheid was voor de wedstrijd. We waren tamelijk vroeg op de ijsbaan, waar ze even niets omhanden had. Toen zei ze: ‘Ik ben blij als ik zo meteen mag beginnen. Ik voel dat ik wegtrekker krijg’. Dat lijkt me niet zo vreemd.”

Zoals gemeld belandde Van Zundert (17) op de negende stek in het tussenklassement. De topscores waren voor twee Canadese atletes, Madeline Schizas (67.90) en Gabrielle Daleman (66.65). Lindsay behaalde 55.22 punten. “Een goed resultaat. We zullen kijken of ze zich staande weet te houden. Normaliter zet ze een beter lang programma neer dan een verplicht nummer. Maar wie weet, misschien kan ze nog stijgen.”

De uitslag van de korte kür is hier te vinden


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan