Tickets
Shop
Nieuws 24 mrt 2022

Tsiba en Danilova kijken hoopvol naar de toekomst na negende plek op WK

Zo glashelder als Lindsay van Zundert haar toekomst in het kunstrijden ziet en de route al uitstippelt voor de komende vier jaar, zo weinig houvast hebben de paarrijders Michel Tsiba en Daria Danilova nog. Maar de aanstelling van een bondscoach, die een wereldtopper is geweest in hun eigen discipline, kan wel een lichtpuntje betekenen. “De KNSB heeft met Aljona Savchenko in elk geval geen ‘Sjakie’ binnengehaald, maar ook een grote naam is geen garantie voor succes", zegt het duo dat donderdagavond op de WK Kunstrijden als negende is geëindigd bij het paarrijden.

Foto : Soenar Chamid

Na de korte kür van woensdag die het koppel een elfde plaats opleverde, volgde er donderdagavond in de Sud de France Arena van Montpellier een zeer behoorlijk vrij programma. De start was moeizaam met een mislukt eerste element, gedurende het tweede deel van de kür herstelde het tweetal zich echter prima. De jury beloonde de uitvoering met 99.03 punten. In het klassement eindigden de Tsiba en Danilova als negende, met een totaalscore van 148.55 punten, wat gerust als historisch is aan te merken. Het Amerikaanse paar Alexa Knierim/ Brandon Frazier eisten de wereldtitel op, voor de Japanners Miura/ Kihara (zilver) en de Canadezen James en Redford (brons).

Met die klassering konden de twee prima te leven. “Niet te veel stress hebben over zo’n wedstrijd, er zijn veel belangrijkere dingen in het leven. Vrijheid, genieten, dat hebben we vanavond zeker gedaan”, reageerde Tsiba blij en opgelucht. Elk resultaat zou trouwens als een opsteker worden beschouwd; door het ontbreken van de Russische sterren, of beter, de complete podiumbezetting plus de nummers vier en vijf van de Winterspelen in Beijing, stonden slechts veertien koppels ingeschreven. Dat kleine aantal garandeerde alle deelnemers sowieso van twee optredens (korte en lange kür), én bij het opmaken van de balans, rolde er een voor Nederland historische uitslag uit. “Ik heb wel een biertje verdiend vanavond. De mentale tank is na dit lange seizoen volledig leeg. De schaatsen gooien we de kast in, daar kijken we voorlopig niet meer naar.”

Er breekt nu een pauze aan, waarin Tsiba en zijn partner – die in afwachting is van een Nederlands paspoort – eerst gas zullen terugnemen en vakantie mogen vieren, alvorens het vizier op volgend seizoen te richten. Want dat hardop filosoferen en plannen gaat altijd gepaard met financiële zorgen. Tsiba heeft bewust zijn opleiding business management over langere tijd uitgesmeerd om zo verzekerd te blijven van studiefinanciering. Die toelage steekt hij volledig in het levensonderhoud en de huur van hun appartement. Ondersteuning door de KNSB is er nauwelijks, en in dat opzicht kijkt Tsiba weleens jaloers naar andere paren uit bijvoorbeeld Hongarije of Kroatië die net als hij en Danilova geregeld in Sochi komen trainen.

Kunst- en vliegwerk van het bevlogen duo Tsiba en Danilova, hier tijdens de Challenge Cup. | Foto : Soenar Chamid

“Je zou zeggen dat Nederland een veel welvarender land is, maar voor de topsporters is het daar veel beter georganiseerd. Die paren ontvangen een loon en er zijn allerlei budgetten vanuit de federaties. Een paar jaar geleden vond ik die verschillen nog frustrerend. Rijders die echt niet beter waren dan wij konden op steun rekenen, wij niet. Inmiddels sta ik er anders in: ik doe deze sport voor mezelf, en zo mik ik met Daria op persoonlijke doelen. Daar halen we ons plezier uit. Het is de liefde voor het kunstrijden die ons voortdrijft. Alleen, daar kun je niet van leven…”

Het is hopen op betere tijden – lees: toch vroeg of laat een helpende hand vanuit de bond. Het contracteren van Aljona Savchenko, olympisch kampioene paarrijden van Pyeongchang (2018) en meervoudig wereldkampioene, plus de lancering van het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden, vormen een indicatie dat er in ons land werk wordt gemaakt van deze discipline. “Ik zie het als een positieve stap dat de KNSB iets onderneemt. Hoe dit uitpakt, moeten we zien. Ik ben er niet zo erg mee bezig geweest, omdat we eerst dit seizoen goed hebben willen afronden. Er is ook nog geen gesprek geweest. Het kan mooi zijn dat je iemand binnenhaalt, maar er moet een bepaalde structuur zijn. Ik ga ervan uit dat erover is nagedacht.”

De naam van de vermaarde rijdster uit Oost-Europa ontlokt Tsiba de reactie dat er ‘geen Sjakie is gecontracteerd die even bondscoach mag worden’. “Nee, Savchenko weet wat ze wil, is jong en heeft het vuur van een jongere. Ik moet ook zeggen: een grote naam zegt me niet zoveel. Misschien ben ik wat meer down to earth, aangezien ik de afgelopen jaren vaak genoeg met beroemde trainers op het ijs heb gestaan. Ik ben getraind door Fedor Klimov – winnaar van zilver op de Spelen van Sochi, afgelopen zomer hadden we een stage met Bruno Massot, de Franse partner van Aljona. Weet je, zij zijn ook gewone mensen. Een naam is geen garantie voor succes, wil ik ermee aangeven."

"Ik heb van de KNSB niets gehoord. Wat ik ervan weet, heb ik gelezen in een persbericht. Hopelijk komt er een persoonlijk gesprek – ik zal zo meteen technisch d.irecteur Remy de Wit eens een appje sturen – waarin we kunnen bepalen of er een basis is om te gaan samenwerken. Zelf heb ik wens om weer fulltime terug te keren naar Nederland voor de training en alles. Ik zit onderhand vanaf mijn achttiende onafgebroken in het buitenland, en dat doe ik niet voor m’n lol. Uiteindelijk ben ik ook liever bij mijn familie in de buurt.”

De uitslag van het WK Paarrijden staat hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan