Tickets
Shop
Nieuws 23 mrt 2022

Lindsay van Zundert zweert bij eigen masterplan

Trillende benen aan het einde van haar korte kür of niet, Lindsay van Zundert is op de WK Kunstrijden in Montpellier met gemak doorgegaan naar de finale van het solorijden. De Etten-Leurse staat na het verplichte programma als achttiende genoteerd in het veld van 33 rijdsters van wie er 24 aan de vrije kür (vrijdagavond vanaf 18 uur) mogen meedoen.

Foto : Soenar Chamid

Haar score (58,49) zit dicht in de buurt van het puntentotaal dat ze tijdens de Winterspelen voor haar korte uitvoering kreeg (59,24). “Dit zijn zo’n beetje de punten die ik ook verdiende voor deze kür. De elementen gingen goed, maar mijn trillende benen aan het einde zorgden ervoor dat het toen niet geheel zuiver meer was. Mijn conditie heeft toch een beetje geleden onder de corona die ik heb opgelopen na een avondje carnaval”, vertelt Van Zundert. “Niet slim om met een WK in aantocht dat feest te vieren. Ik vond dat het na Beijing wel kon en mocht, als een soort uitlaatklep waaraan ik behoefte had omdat het een spannende tijd was geweest…”

Een slippertje in de topsport dat gelukkig niet onmiddellijk werd afgestraft, waardoor er nu een hogere eindklassering lonkt op haar tweede senioren-WK dan bij haar debuut in 2021 (16e). Zo lijkt er een prima slotakkoord in de maak van een in veel opzichten bijzondere winter voor de jonge Brabantse die meer en meer de lijn begint uit te stippelen van haar veelbelovende carrière. Daarin is ze vooral van plan de ingeslagen weg voort te zetten. Van Zundert voelt zich op haar gemak met haar familie om zich heen, het trainersduo Carine Herrygers/Thomas Kennes en de Franse choreograaf Benoit Richaud die haar küren bedenkt. In dat plaatje past geen nauwe samenwerking met de schaatsbond die vorige week bekendmaakte dat er met de Oekraïense oud-olympisch kampioene Aljona Savchenko een bondscoach is gestrikt voor het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden (NTK) dat in Heerenveen wordt gevestigd.

Lindsey, hier eerder dit seizoen in actie: "Ik wil niet van huis weg, want heb daar alles wat ik nodig heb." | Foto : Piet van Es

Gevraagd naar de gerenommeerde paarrijdster is Van Zundert heel uitgesproken. “Zij is geen toegevoegde waarde voor mij, en dat geldt ook voor de Academy van de KNSB. Ik heb thuis alles wat ik nodig heb om verder te komen, dus waarom zou ik overstappen? Het kost veel tijd op en neer te reizen naar Heerenveen. Ik heb een fysio in de buurt, Joan (Haanappel, red.) is er altijd voor me, mijn coach Carine zit in België: het is allemaal ideaal. Met deze mensen wil ik ook de komende vier jaar door, tot in Milaan. Daar voel ik me mentaal klaar voor.”

Verder heeft ze twijfels of de talentontwikking die in Friesland van start gaat aansluit bij haar niveau. Ze vermoedt dat er niet veel meer valt te leren. Om succesvol te zijn moet een talent volgens haar op 14-of 15-jarige leeftijd al kunnen meedoen aan WK’s en Grands Prix’ voor junioren. “Het is leuk allemaal. Ik hoop dat ik door mijn prestaties jongere rijdsters heb warm gemaakt voor het kunstrijden. Voor mezelf heb ik al een duidelijker idee voor de komende jaren. Het was dit jaar nogal puzzelen, maar we werken nu aan een degelijke planning. Ik heb intussen een leeftijd om daarover mee te praten en te beslissen.”

Technisch directeur van de KNSB Remy de Wit kan de logica van Nederlands beste kunstrijdster volgen. “Wij hebben ook steeds duidelijk gemaakt dat we dit programma niet opzetten voor Lindsay, maar voor de toekomst van het Nederlandse kunstschaatsen”, benadrukt hij. “Wij hebben met Aljona Savchenko een grote naam als bondscoach aangetrokken. Het is duidelijk dat Lindsay de afgelopen jaren haar eigen route heeft gevolgd, die haar heeft gebracht waar ze nu staat. Vanuit haar optiek is het begrijpelijk dat ze dat wil blijven doen. Ik heb na de Spelen nog niet de gelegenheid gevonden om met Lindsay over haar toekomst te praten, maar dat gesprek zal er zeker komen. Lindsay is uiteraard van harte welkom bij het NTK, dus wat mij betreft kijken we in welke vorm we met elkaar kunnen samenwerken.”

Voormalig kunstrijder Richaud vindt het niet meer dan normaal dat de KNSB Van Zundert koestert. “Ze is belangrijk voor de sport in Nederland. Daarom moet je je bij zo’n talent afvragen: wat maakt haar zo succesvol en wat heeft ze nodig. Ik ken Savchenko als een van de beste rijdsters in het circuit, maar niemand weet hoe ze zal zijn als coach. Lindsay werkt inmiddels samen met specialisten die het goed doen. Ze klimt stap voor stap op naar de top, daar moet ze mee doorgaan. Haar maximale potentie is nog lang niet bereikt. Daarnaast is ze een voorbeeld voor de nieuwe generatie. Op grond daarvan zou je haar moeten geven wat ze wil”, besluit de Fransman.

Woensdagavond is het eerste onderdeel voor de paarrijders afgewerkt, met het Oranje-duo Michel Tsiba en Daria Danilova, Het stel komt tot een zeer acceptabel optreden als eerste paar van de tweede groep. De score: 49,52. Omdat er slechts veertien inschrijvingen zijn, mag iedereen mee naar de finale en kan het tweetal ook donderdag aan de bak met hun vrije kür. "Geen verwachtingen, gewoon genieten, dat is het doel op deze wereldkampioenschappen", verklaart Tsiba, een zoon van een Oekraïense moeder en een Russische vader. "Er zijn momenteel veel belangrijkere zaken op de wereld gaande", zo doelt hij vanzelfsprekend op de oorlog die er in Oekraïne woedt. "Verschrikkelijk, ik ben er ongelooflijk verdrietig over", vult Danilova aan. Zij is van oorsprong Russische en spreekt de hoop uit dat "bij sommige Russen de ogen snel zullen opengaan."

Daar is in elk geval sprake van bij twee nichtjes van Tsiba, uit Oekraïne. Zij zijn aan het begin van de hevige strijd samen met een tante van Zandvoorter Tsiba hun land ontvlucht en bij de grens met Slowakije opgehaald door Tsiba's vader en een andere oom. "Om die nichtjes nog iets leuks te bieden in deze moeilijke tijden, heb ik twee kaarten kunnen regelen. Normaal zijn mijn ouders er graag, maar in dit geval is het voor hen prachtig om zo'n grote wedstrijd eens live mee te maken."

De uitslagen van de WK Kunstrijden zijn hier  en hier (later op de avond) te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan