Tickets
Shop
Nieuws 25 feb 2022

Ineke Dedden klopt Iris van der Stelt op Zweeds natuurijs

Ineke Dedden is haar natuurijscampagne goed begonnen. De rijdster van Palet Vastgoedonderhoud liet het hele seizoen al zien over een goede vorm te beschikken en trok die lijn in het Zweedse Luleå direct door. De 28-jarige schaatsster versloeg vrijdagmiddag Iris van der Stelt in een sprint-à-deux in de strijd om de dagzege en de eerste oranje leiderstrui.

Foto : Glenn Wassenbergh

Net als de mannen eerder op de dag maakten de vrouwen er een mooie wedstrijd van. Luna Jonkers deed namens de CENNED-formatie een eerste serieuze poging en kon een mooie voorsprong bijeen schaatsen. In het peloton werd in eerste instantie afgewacht hoe de koers zich zou ontvouwen, totdat de vrouwen van Team Turner de gashendel opentrokken. Zij braken de wedstrijd open en zorgden ervoor dat het peloton in stukken uiteen viel. 

De groep die in de achtervolging ging op Jonkers telde uiteindelijk dertien rijdsters. Dedden had Elsemieke van Maaren mee, Van der Stelt had met Merel Bosma en Lisa van der Geest nog twee sterke schaatssters bij zich. Verder bestond de groep uit Anne Tauber (Van Ramhorst Renault), Roza Blokker (PGM Bakker), Tessa Snoek (BTZ.nl), Maaike Verweij (Zaanlander), Sharon Hendriks (Mastermind), Beau Wagemaker (Husqvarna), Jessica Merkens (OCRE / Haak) en Aggie Walsma (SKADI). 

De samenwerking in de kopgroep bleek ondanks de voorsprong niet heel standvastig. "Heel veel wilden niet rijden, dat snapte ik niet zo goed, dus ik heb wel kopbeurtjes gedaan", aldus Dedden nadat ze haar prijs had opgehaald. De sterke rijdster volgde daarmee haarzelf op als laatste vrouw die een marathon op Zweeds natuurijs wist te winnen. "Het is een mooie voortzetting", klonk het dan ook. "Het is alleen wel heel anders. Het is twee jaar later en het peloton heeft een andere samenstelling, dus het lag niet voor de hand dat het weer zou gebeuren."

De dames van de Turner-ploeg konden hun overtal in de kopgroep niet belonen met een overwinning. Van der Stelt koos de aanval, maar kreeg Dedden achter zich aan. "Zij waren met zijn drieën en staan erom bekend dat ze weg willen rijden, dus als je er niet bij zit ben je gezien. Dan is het maar de vraag hoe je het dicht gaat rijden. Gelukkig zat ik erbij en was dat niet nodig." De eindsprint ging de in Heerenveen woonachtige schaatsster van kop af aan, waarbij ze de deur dicht hield voor Van der Stelt, die er niet meer overheen kon komen. Bosma won de sprint van de achtervolgende groep en zorgde voor twee Turner-vrouwen op het podium. 

 

"We waren eigenlijk niet te houden deze week. We waren gewoon heel benieuwd hoe het was om hier te koersen", verklaarde Van der Stelt na de huldiging. De vrouwen van de wit-rode Turner-ploeg verklaarden zich tevreden met hun twee podiumplaatsen, al konden zij hun overtal niet uitspelen. "Ik ben ook gelijk kritisch naar mezelf en er had zeker meer ingezeten. Ik heb dit seizoen nog niet gewonnen en merkte dat ik nog een beetje het vertrouwen miste. Ik moest het gevoel en de kilometers hebben en nu denk ik: het zit er nog. Ik neem wel wat punten mee naar de volgende wedstrijd en dan hoop ik met het team op de hoogste trede van het podium te staan."

Uitslag Grand Prix 1:
1. Ineke Dedden
2. Iris van der Stelt
3. Merel Bosma
4. Elsemieke van Maaren
5. Sharon Hendriks


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan