Tickets
Shop
Kunstrijden 27 feb 2022

Het 'Lindsay van Zundert-effect' is zichtbaar

Zondag is de slotdag van de Challenge Cup & NK Kunstrijden in het IJssportcentrum in Tilburg. Bij de senioren zijn vooral alle ogen gericht op de eerste Nederlandse kunstrijdster op de Spelen sinds 1976, Lindsay van Zundert. Wat heeft dit gedaan met de aanstormende talenten? Heeft het hen extra getriggerd? We vragen het junioren Julia van Dijk, Lois Libregts en Isabella Smit.

Foto : Soenar Chamid

De Tilburgse Julia van Dijk (15), die traint bij kunstrijvereniging de Drechtsteden in Dordrecht, heeft alle olympische kunstrijdwedstrijden gezien. “Ik vond het supergaaf dat Lindsay daar stond. In Utrecht heb ik veel met haar getraind. Ik vond het zo mooi dat ze de finale heeft gehaald. Door alle media-aandacht zijn mensen in mijn omgeving meer te weten gekomen over het kunstschaatsen. Ik kreeg vaak de vraag: 'Lindsay van Zundert op de Spelen, ken je haar?’ Het maakt me extra trots.”

De twee jaar oudere olympiër heeft Van Dijk vertrouwen gegeven. “Als klein meisje droomde ik al van de Olympische Spelen. Nu Lindsay daar heeft gestaan denk ik: ‘Als zij het kan dan zou ik dat ook moeten kunnen.’ Ik hoop er over vier jaar te staan. Misschien dat er dan twee tickets voor Nederland zijn. Ik zal keihard blijven trainen. Steeds een stapje erbij. Mijn dagen bestaan vooral uit schaatsen en naar school gaan. Ik ga niet naar feestjes. Heel soms zie ik vrienden, maar dat is het dan. Ik zie het niet als een opoffering, want ik vind het kunstschaatsen zo leuk.”

Julia van Dijk: ‘Als zij het kan dan zou ik dat ook moeten kunnen.’ | Foto : www.pietures.nl

Lois Libregts (17) uit Schaijk traint sinds eind 2018 onder Jorik Hendricks bij TKV in Tilburg. Hij was als coach van de Belgische Loena Hendrickx mee naar Beijing. “Voor mijn gevoel heb ik nog nooit zo snel een Olympische Spelen voorbij zien gaan. School volg ik online deze weken. Ik wil geen corona krijgen vlak voor het NK, dus ik heb veel van de Spelen kunnen zien. Ik heb samen met Lindsay getraind bij Stichting Kunstrijden Nederland (SKN). Ze is in twee jaar zo snel vooruitgegaan. Dat zij dit al heeft bereikt op haar zeventiende, vind ik erg mooi en knap. We zijn even oud, dus dan denk ik wel: Waarom heb ik dat nog niet kunnen doen?  Het motiveert me extra om er over vier jaar te staan.

De kunstrijdster heeft er wel een verklaring voor, waarom haar leeftijdsgenote al op het hoogste strijdtoneel heeft gestaan en zijzelf nog niet. “Lindsay heeft de goede stappen gezet op de juiste momenten. Zij is van coach gewisseld wanneer dat nodig was. Haar weg richting de Olympische Spelen is perfect gepland geweest. Dat is misschien niet bewust zo gegaan, maar dat vind ik wel heel knap van haar. Mijn route is niet zo soepel verlopen. Ik heb een tijdje het gevoel gehad dit ik niet meer vooruitkwam. Toen had ik eigenlijk al de overstap moeten maken naar trainers Carine Herrygers en Jorik Hendrickx, waardoor ik eerder had kunnen beginnen met triples (drievoudige sprongen) in plaats van alleen te oefenen op dubbeltjes (tweevoudige sprongen). Bovendien had ik anderhalf jaar last van mijn knieën, waardoor ik niet volledig heb kunnen trainen. Als ik al die dingetjes niet had gehad, was ik misschien al iets verder gekomen. Maar dat weet je natuurlijk nooit. Zo is het niet gegaan. Hopelijk gaat het mij in 2026 lukken.”

Lois Libregts: ‘Het motiveert me extra om er over vier jaar te staan.’ | Foto : Eventphotography.eu

Isabella Smit (17) uit Dordrecht heeft vooral veel in spanning gezeten tijdens de Spelen. “Vanuit België deed Loena Hendrickx mee. Ik train samen met haar en ze is een heel goede vriendin van mij, dus ik was vooral heel zenuwachtig voor haar. Ik vind het leuk voor Nederland dat er weer een Nederlandse op de Olympische Spelen stond. Hopelijk zet dit het kunstrijden in ons land meer op de kaart en is er voor mij ook een toekomst op de Spelen. Dat zou geweldig zijn en daar werk ik hard voor. Ik ben een half jaartje ouder dan Lindsay. Ik heb voorheen in Dordrecht samen met haar getraind en ook heel wat jaren tegen haar geschaatst. Van haar gewonnen en verloren. Zij rijdt sinds twee jaar bij de senioren, dus hebben we de laatste twee seizoenen niet meer tegen elkaar gereden.

De Dordtse zit op het Johan Cruijff College in Roosendaal, waar ze met haar klasgenoten de Olympische Spelen volgden op het schoolbord. “Het leefde wel meer doordat Lindsay meedeed. Iedereen stelde mij telkens vragen. Ik vond het wel leuk, want dan krijgen mensen ook meer inzicht in onze sport, maar daardoor heb ik de Spelen iets minder goed kunnen volgen. Ik was de hele tijd bezig met uitleggen,” zegt ze lachend.

Isabella Smit: 'Kunstrijden is de best bekeken olympische wintersport in de wereld.' | Foto : ANNA Photographic

Door de olympische deelname van haar landgenote ziet Smit wel nieuwe mogelijkheden. “Mijn vriendin uit België ging voor de tweede keer, dus ik wist al dat het als klein land mogelijk was om je te plaatsen voor de Spelen, zolang je er hard voor blijft werken. Ik denk dat de kansen voor het Nederlandse kunstrijden nu meer openliggen. De KNSB had eerder het plan om onze sport meer op de kaart te zetten, maar het langebaanschaatsen was in Nederland al heel groot en vervolgens kwam het shorttrack opzetten. Hierdoor verdween het kunstschaatsen nog meer naar de achtergrond, terwijl het de best bekeken olympische wintersport is in de wereld. Alleen in Nederland niet. Ik hoop over vier jaar op de Spelen te staan. Daar werk ik hard voor.”

Wil jij ook kijken naar de Nederlandse en internationale toppers? Kaarten zijn te koop via schaatsen.nl/tickets. Meer informatie over de Challenge Cup & NK Kunstrijden vind je hier.

De thuisblijvers kunnen de wedstrijden volgen via een livestream op
schaatsen.nl/live.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan