Tickets
Shop
Nieuws 25 aug 2022

Isabella Smit doet keurig mee in 1e Junior Grand Prix

Terwijl de temperaturen overal in Europa boven de dertig graden uitkomen, wordt er op Frans kunstijs flink gestreden door misschien wel de toekomstige sterren van het kunstrijden: in Courchevel is de eerste ISU Junior Grand Prix bezig, met Isabella Smit als enige Nederlandse deelneemster, en bovendien debutante.

Foto : Lotte Bolhuis

Op de openingsdag van het evenement is ze zeer behoorlijk uit de startblokken geschoten. Met een score van 39,34 punten staat Smit momenteel na de korte kür op de achttiende plaats. Ondanks enkele ondergeroteerde sprongen heeft ze veertien concurrentes achter zich in het tussenklassement. Vrijdagmiddag staat vanaf 14.30 uur de vrije kür op het programma. Smit moet dan als laatste van de derde startgroep het ijs op.

De 18-jarige Dordtse dankt haar plek in het prestigieuze toernooi aan een gewonnen skate-off van deze zomer. Waar leeftijdsgenoten Julia van Dijk en Dani Loonstra op basis van hun resultaten van afgelopen seizoen al zeker waren van een startkaart voor ieder twee toernooien van de Grand Prix-tour, moesten de overige gegadigden hun beste beentje voor zetten in een online optreden. Inzet van die strijd: een keer mogen meedoen aan een Grand Prix. Want Nederland heeft in totaal recht op vijf plaatsen.

“We hebben onze küren gefilmd en daarna opgestuurd om te worden beoordeeld door juryleden en een technisch panel. Net zoals bij gewone wedstrijden, ontvingen we punten voor onze kür”, legt Smit uit. “Het is erg vroeg in het seizoen, gek om nu al te rijden. Normaal gesproken heb ik mijn eerste wedstrijd pas in oktober”, gaat ze verder.

Ter voorbereiding op deze wedstrijd is Smit naar verschillende zomerkampen geweest. Zo heeft ze vijf weken in België getraind en twee in Slovenië. Ook sloot ze nog kort aan bij het Nationale Trainingscentrum Kunstrijden in Heerenveen waar de Oekraïense bondscoach Aljona Savchenko de leiding heeft. Haar doel voor het optreden in de Franse alpen is niet direct uitslag-gerelateerd. “Genieten, leren en overal voor vechten,” aldus pupil van de Belgische trainer Jorik Hendrickx, de broer (en trainer/coach) van wereldtopper bij de vrouwen, Loena Hendrickx.

Deelname aan de Grand Prix zorgt er overigens niet voor dat de Dordrechtse haar hele schema heeft moeten aanpassen. “Ik heb met de choreograaf gewerkt aan mijn küren, gefocust op de sprongen en mijn conditie opgebouwd. Het was van alles wat. In het verleden ging ik ook veel op trainingskamp tijdens de zomer. Alleen nam ik daarna heel even rust om mijn lichaam te laten herstellen. Dat is er nu nog niet van gekomen. Waarschijnlijk doe ik dat na deze week.”

De uitslag van de korte kür staat hier.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan