Tickets
Shop
Nieuws 11 apr 2022

Ambitieuze Julia van Dijk wil beste kür rijden op WK Junioren

Het schaatsseizoen is bijna op z’n einde, maar voor de junioren staat nog een belangrijk toernooi op het programma. Van 14 tot en met 17 april strijden de kunstschaatsers in Tallinn, Estland, om de mondiale titels. Namens Nederland zal de Tilburgse Julia van Dijk proberen om de vrije kür te halen.

Vanuit Nederland vertelt Van Dijk dat ze tot en met woensdag traint op haar thuisbasis in Dordrecht. Op donderdag stapt ze in het vliegtuig naar Tallinn, waar ook de EK voor senioren hebben plaatsgevonden. In eerste instantie zou het toernooi in maart in het Bulgaarse Sofia verreden worden, maar het werd uitgesteld vanwege de coronapandemie. Voor Van Dijk komt dat juist goed uit. “Ik vind het heel gaaf dat wij op dezelfde baan rijden als de senioren. Het is een vrij grote ijsbaan, heel mooi.”

Komend weekend wil ze graag de vrije kür halen. “Zaterdag rijd ik de korte kür en als ik dan bij de top-24 rijd, dan plaats ik me voor de vrije. Bovenal wil ik mijn best doen, meer kan ik niet doen. Dan ben ik tevreden en zie ik wel welke klassering daaruit volgt.”

De Tilburgse reed dit seizoen al een Junior Grand Prix in het Slowaakse Kosice. Met een persoonlijk record in de korte kür en haar totaalscore eindigde ze daar op de twaalfde positie. Tijdens het gewestelijk kampioenschap begin april verbeterde ze dit puntentotaal weer. “Beide wedstrijden gingen goed en daardoor heb ik ook vertrouwen in deze WK. Dit is een gewone wedstrijd en zo benader ik hem ook.”  

In Kosice reed Van Dijk twee keurige küren.

Daarna wacht haar een welverdiende vakantie voordat ze de trainingen weer oppakt. “Ik ga straks eerst twaalf dagen naar Tenerife met mijn ouders en broertje. Zon, zee en strand. Daarna train ik de hele zomer door om me voor te bereiden op volgend seizoen.”

Julia van Dijk werkt hard om in de toekomst EK’s en WK’s te kunnen rijden bij de senioren. Haar ultieme doel zijn de Olympische Spelen. Voor volgend seizoen heeft ze ook een duidelijk ambitie; een top-10 klassering op de Junior Grand Prix.

Over hoe ze deze doelen het beste kan behalen, is ze vastberaden. “In Dordrecht heb ik alles goed voor elkaar. Ik ben blij met mijn coaches Nicole Goossens en Marieke Kruithof van mijn kunstrijvereniging DDD. Met hen heb ik een goede band opgebouwd. Daarnaast trainen we met een leuke groep. Alles is hier goed geregeld.” Van Dijk wil zich dan ook niet aansluiten bij het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden (NTK) dat door de KNSB in Heerenveen wordt gevestigd.

Net als Van Zundert blijft ze liever thuis wonen en trainen met haar eigen coaches dan op de centrale plek in Friesland. “Bij een andere coach hoort een andere techniek en je moet elkaar eerst leren kennen. Als ik van coach zou willen veranderen, dan kost dat me een seizoen. Over drie jaar wil ik me graag kwalificeren op de Spelen en dan kan ik dat jaar stilstand niet gebruiken,” aldus de ambitieuze Van Dijk. In plaats van volledig meetrainen, zou ze het wel zien zitten om af en toe een weekje aan te sluiten bij de trainingsgroep.     

Bovendien beschikt Dordrecht over alle faciliteiten die een talentvolle kunstrijdster nodig heeft: een ijsbaan, balletschool, krachthonk, fysiotherapeut, mental coaching en diëtist. Voor een vierdejaars havo-scholiere zit de week dus al behoorlijk vol en dan is ze nog niet eens aan studeren toe gekomen. “Al sinds december ga ik niet meer naar school, om het risico op een coronabesmetting zo klein mogelijk te houden. School doet daar niet moeilijk over en dat is kei-fijn.” Ze heeft haar hele leven aangepast aan het kunstrijden en hoopt dit weekend daar de beloning voor te krijgen met een mooie prestatie op de WK Junioren.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan