Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2021

Jumbo-Visma klaar voor natuurijs na extra training in Hoorn

Nu het kwik onder nul daalt en er weer gesproken wordt over natuurijswedstrijden in Nederland, hebben de marathonschaatsers de ijzers weer ondergebonden. Na de annulering van het volledige wedstrijdseizoen in januari waren de schaatsen bij velen al opgeborgen. Bij Jumbo-Visma was het alle hens aan dek en werd er een extra training ingelast in Hoorn.

Foto : Glenn Wassenbergh

Stressen was het niet, aldus Diane Valkenburg, de trainster van het team. Al is de spanning wel degelijk aanwezig. "We krijgen nu een kans die we met twee handen aan moeten grijpen", vertelt ze dinsdagavond. Achter de schermen wordt daar door de KNSB en alle andere betrokken partijen hard aan gewerkt. Een zogenaamd bubbelconcept zoals bij de langebaanwedstrijden in Thialf is al besproken en de plannen liggen op tafel. Het wachten is op goedkeuring en voldoende dik ijs. 

Een jaar na de introductie van de ploeg kunnen ze zich bij de marathontak van Jumbo-Visma dan eindelijk opmaken voor hun eerste wedstrijd, áls alles doorgaat. "Daar kijk ik heel erg naar uit", klinkt Valkenburg enthousiast. "Ik hoop gewoon dat het weer het toestaat. Ik denk dat we het coronaproof heel goed kunnen organiseren. Ik hoop dat we daar op een goede manier uitkomen en dat we een mooie wedstrijd kunnen organiseren. Dat zou heel vet zijn."

 

Ook bij de rijders is de schaatskoorts gestegen, bij zowel oudgedienden als de jongere garde. Voor Erik Jan Kooiman zou het zijn afscheidswedstrijd zijn. De 34-jarige Lekkerkerker kondigde onlangs zijn afscheid aan. "Een paar weken geleden zei ik al dat het fantastisch zou zijn om op natuurijs mijn carrière af te sluiten. Die kans zit er nog steeds in", vertelt hij na de training. Daarbij moest hij door Valkenburg nog afgeremd worden, want het tempo zat er goed in. "Als je daar rijdt denk je laat het natuurijs maar komen en ga je toch even knallen", lacht hij. 

Voor de 25-jarige Casper de Gier zou een Nederlandse natuurijswedstrijd een primeur zijn. De inlineskater van origine staat te trappelen van ongeduld. "We zitten al zo lang zonder koers. Dit is de identiteit van het marathonschaatsen. Je voelt kriebels van binnen die je niet kunt beschrijven. Je wilt gewoon zo graag los gaan. Hier hoop je natuurlijk op. We kijken niet te ver vooruit, maar als er ijs ligt: laten we koersen. Natuurijs wacht niet, dus als die mogelijkheid er is, moeten we gas geven."

Team Jumbo-Visma is niet de enige ploeg die in actie is geschoten nu de kans op een natuurijswedstrijd zich steeds nadrukkelijker manifesteert. AB Vakwerk, de ploeg die vorig jaar de meeste zeges wist te boeken, heeft zich dinsdagavond al teruggetrokken. Zes rijders, de ploegleider Roy Boeve en een fysiotherapeut betrokken een hotel in Zwolle om de besmettingsrisico's te beperken. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan