Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2021

Bergsma en Schouten: 'Proberen ons er zoveel mogelijk voor af te sluiten'

Ze kunnen de verleiding nauwelijks weerstaan, maar Jorrit Bergsma en Irene Schouten proberen zich de komende dagen zoveel mogelijk voor de natuurijsperikelen af te sluiten. Met de WK Afstanden in aantocht willen de stayers van Team Zaanlander, die op beide disciplines goed uit de voeten kunnen, hun focus niet kwijtraken. "Ik kijk zondagavond wel hoe het ervoor staat."

Foto : Sander Chamid

Het woord 'natuurijs' hoeft maar te vallen en er ontstaat een brede grijns op de gezichten van Bergsma en Schouten. De twee schaatsers, die zich vanuit het Van der Valk hotel in Wolvega voorbereiden op de WK Afstanden in Heerenveen, hebben een grote liefde voor de marathonsport en voelen hun hart steeds sneller kloppen nu een marathon op natuurijs steeds dichterbij lijkt te komen. "Ik word er zelfs wat onrustig van", vertelt Bergsma tijdens een digitaal persmoment. "Maar het is zaak om er niet constant bovenop te zitten en me te concentreren op het WK."

Ook Schouten kan niet ontkennen dat ze onrustig wordt van het nieuws omtrent natuurijs. Ze is dan ook voornemens om er de komende dagen zo min mogelijk mee bezig te zijn. "Maar dat is best moeilijk", stelt de Noord-Hollandse. "Want waar je ook kijkt en wat je ook leest, het gaat alleen maar over natuurijs. Natuurlijk kijk ik ook elke dag stiekem even naar de weersverwachtingen, maar om zo goed mogelijk te presteren op het WK moet ik me er zoveel mogelijk voor proberen af te sluiten. Zondagavond zie ik wel hoe het ervoor staat."

Lobby
De afgelopen dagen schoot de lobby voor marathonwedstrijden op natuurijs flink op gang. Uit alle hoeken van het land nam de steun en roep om een wedstrijd toe, waardoor premier Mark Rutte maandagavond de deur voor de marathonschaatsers toch nog op een kier zette. "Misschien kunnen we leren van het Thialf-regime", zei hij doelend op de langebaanwedstrijden van afgelopen weken die in een zogenoemde bubbel werden gehouden.
De organisator hiervan, House of Sports, gaf al aan dat er ook een bubbel zou kunnen worden gemaakt voor de ongeveer 250 personen. 

Bergsma ziet een verlenging van de bubbel wel zitten. "De langebaan heeft bewezen dat het heel goed op deze manier kan, dus waarom zou het niet kunnen voor het marathonschaatsen?", stelt de Fries, die oppert om de bubbel in hetzelfde hotel (Van der Valk in Wolvega) te organiseren. "Het gaat mij er niet om dat ik op mijn eigen kamer kan blijven, maar ze hebben hier inmiddels veel ervaring opgedaan, dus wat dat betreft denk ik dat je het beste in Wolvega kunt zitten. Dit is een unieke kans die we moeten grijpen."

Foto : Sander Chamid

Daar is Schouten het volledig mee eens. "Als het binnen de coronamaatregelen kan, moet je deze kans pakken", aldus Schouten, die ervan uit gaat dat een eventuele bubbel pas ná het weekend kan plaatsvinden. "Zo'n bubbel organiseren kost best wat tijd. Iedereen moet van tevoren een test doen en daarna moet je een dag in quarantaine. Dat is niet zo één, twee, drie geregeld. Daarnaast moet er ook nog toestemming vanuit het ministerie komen, dus het gaat echt nog spannend worden. Het mooiste zou zijn als er maandag of dinsdag een wedstrijd kan worden georganiseerd."

En wat nou als er dit weekend een NK op natuurijs wordt georganiseerd? Bergsma en Schouten willen er liever nog niet over nadenken. "Dan beland ik ineens in een spagaat en moet ik gaan kiezen. Maar zolang dat nog niet hoeft, focus ik me gewoon op het WK", besluit Bergsma, die komend weekend in actie komt op de 5 & 10 kilometer en de mass start. Schouten rijdt de 3 & 5 kilometer, ploegenachtervolging en mass start.

Lees hier meer over de WK Afstanden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan