Tickets
Shop
Nieuws 26 dec 2021

Bart Hoolwerf maakt bijzondere dag compleet met natuurijszege

Bart Hoolwerf is de opvolger van Simon Schouten als de winnaar van de eerste natuurijsmarathon. In Noordlaren won hij na een enerverende wedstrijd de sprint van het peloton. Sjoerd den Hertog en Crispijn Ariëns eindigden op de tweede en derde plek. "Dit is een bijzondere dag", aldus Hoolwerf.

Foto : Neeke Smit

De 23-jarige rijder van Team Jumbo-Visma had zich geen mooiere Tweede Kerstdag kunnen wensen. Eerst een dik persoonlijk record op de 5000 meter van het Olympisch Kwalificatietoernooi, vervolgens de overwinning in Noordlaren. "Ik zat net een kwartiertje in de auto op weg naar Thialf toen ik de vraag kreeg of ik zou rijden. Ik dacht eerst dat het een grapje was, maar toen ik las dat ze het ijs zouden gaan meten begon het wel meteen te kriebelen."

"Natuurlijk is het wel iets anders dan op de grote meren, het is toch mooi dat dit kan", sprak Hoolwerf. "Vorig jaar zat iedereen bij de pakken neer toen er natuurijs lag. Dan is het mooi dat het in deze tijd wel gewoon kan en dat iedereen naar hier is gekomen. Er stond toch een mooi peloton aan de start om de sport te promoten."

 

Dat peloton had overduidelijk zin om er een mooie wedstrijd van te maken. Na een openingsfase waarin de mannen veel naar elkaar keken werd de koers verder ingekleurd door een lange ontsnapping van Niels Overvoorde. "Het was net zo'n breekpunt dat ploegen voor een sprint gaan rijden. Ik dacht ik probeer het gewoon."

Net als de rest van het peloton kende ook hij een bijzondere voorbereiding. "Het is zo'n bizarre dag. Iedereen is halverwege de dag van zijn fiets gehaald of van de kerstlunch opgetrommeld om hier te gaan rijden. Ik zat ook op de fiets voor een duurrit van vier uur, totdat ik mijn vader tegenkwam na tweeënhalf uur. Ik had toen al 40 gemiste oproepen", lacht hij. "Ik ben meteen gestopt en in de auto gestapt. Dit maakt de sport zo mooi: dat dit soort dingen op de dag zelf georganiseerd kan worden." Het leverde hem uiteindelijk geen resultaat, hij was toch tevreden hoe de ploeg zich had laten zien. "Het was fantastisch."

Ook voor Hoolwerf kon de pret niet op. Hij mag woensdag opnieuw aantreden in Thialf voor de 10.000 meter. Een mooie opwarmer voor het NK Marathon op Nieuwjaarsdag. Hoolwerf kijkt er met vertrouwen naar uit. "Ik wil gewoon een goede wedstrijd rijden en een mooie tijd neerzetten. Er zijn jongens die deze week hun carrière kunnen maken of breken, voor mij hangt er niet zoveel van af." De Olympische Spelen heeft hij nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet, al weet hij dat hij afhankelijk is van een aanwijsplek. "Ik heb gedaan wat ik kon, ben Nederlands kampioen op de mass start en heb een World Cup gewonnen. Meer kan ik niet doen en ik heb daar vrede mee. Ik ga nu eerst met deze mooie bokaal op weg naar de schoonfamilie. We zouden daar eigenlijk lekker eten vanavond, maar er kwam even wat tussen", sluit Hoolwerf lachend af. 

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan