Tickets
Shop
Nieuws 06 mrt 2019

Carla Ketellapper-Zielman: 'Een mooiere afsluiting kan niet'

Nadat Carla Ketellapper-Zielman in 2017 een punt achter haar carrière zette, merkte ze na de geboorte van dochtertje Julia dat het toch weer begon te kriebelen. Ze beleefde een succesvolle comeback met een Nederlandse titel en het klassement van de KPN Grand Prix op natuurijs. Toch heeft ze besloten om er nu écht te stoppen met schaatsen. "Ik wil toch iets meer tijd hebben voor thuis", vertelt ze.

"Het was in principe voor een jaar", vervolgt Ketellapper-Zielman, die in eerste instantie vijfde rijdster van Team KOGA (nu Altijdkoers) zou worden, de ploeg waar haar man Anton de scepter zwaait. Toen bleek dat er geen geschikte kandidaat voor het hoofdteam te vinden was, besloot ze de stoute schoenen aan te trekken en terug te keren op landelijk niveau.

En met succes. Ze won op de Weissensee het Open Nederlands Kampioenschap en schreef de tweede KPN Grand Prix op haar naam. In het Zweedse Luleå voegde ze daar nog een tweede en derde plaats aan toe, waarmee ze met overmacht het natuurijsklassement won. En dat terwijl de eindoverwinning helemaal geen doel was voor de 34-jarige Overijsselse. "Ik vlieg al terug voor ze het klassement vanavond uitreiken, dus ik heb er totaal geen rekening mee gehouden", grapte ze in Zweden. "Dat zegt denk ik genoeg, ik moet maandag weer gewoon werken."

Twijfels om er toch nog een jaar aan vast te plakken hebben er met de goede prestaties toch wel even gespeeld, maar toch werd de knoop doorgehakt: één winter doorschaatsen was genoeg. "Maar hoe mooi wil je het hebben? Ik reed hier in oranje én rood-wit-blauw, een mooiere afsluiting kan niet, het is goed zo."

Dochtertje Julia is inmiddels één jaar en was mee naar het Zweedse Luleå om haar moeder aan te moedigen tijdens de finale van de KPN Grand Prix. "Mijn schoonouders zijn mee en zij passen op. Ze is er bij de finish even bij geweest en dat is voor mij extra leuk. Zij heeft er niet zoveel aan natuurijk, maar dit is voor mij heel mooi afsluiten."

Het mooiste aan de sport? Dat is zonder twijfel het natuurijs voor de stoppende marathonschaatsster. "Je moet goed kunnen anticiperen. De ene dag is het min twintig en de volgende dag rijd je een dooikoers. Er is minder gebeuk dan op kunstijs en een eerlijkere koers. Op natuurijs blijven de sterksten over en dat vind ik heel erg mooi. Als ik nog een keer podium had gehaald was het al een geslaagd seizoen geweest, dacht ik van tevoren. Maar dat ik dit zou doen had ik echt niet verwacht", besluit ze met een glimlach.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan