Tickets
Shop
Nieuws 22 jun 2019

KNSB sluit sponsordeal met provincie Overijssel over NK natuurijs

Mocht het komende winter zo hard gaan vriezen dat er een NK marathon op natuurijs kan worden gereden, dan heeft Overijssel een streepje voor wat betreft de organisatie daarvan. Dat komt door een sponsordeal tussen de KNSB en de provincie. Bij gelijke omstandigheden wordt het NK op bevroren open water in Overijssel verreden.

Foto : Soenar Chamid

"Het klopt dat Overijssel 'preferred partner' is geworden van de KNSB", bevestigt Carl Mureau, woordvoerder van de schaatsbond, tegenover RTV Oost. Dit betekent dat voor de organisatie van een NK op natuurijs eerst naar de provincie Overijssel wordt gekeken. Vriest het in een andere provincie harder dan in Overijssel en ligt er daardoor dikker ijs, dan valt de keuze op die andere provincie.

"Bij gelijke omstandigheden kiezen we voor Overijssel, maar we gaan niet wachten", legt Mureau uit. De provincie maakte via de besluitenlijst bekend dat ze een sponsorovereenkomst met de KNSB is overeengekomen. Het is voor het eerst dat een dergelijke deal wordt afgesloten. Overijssel betaalt alleen het sponsorbedrag als het Nederlands kampioenschap ook daadwerkelijk wordt verreden door de grachten bij Giethoorn en de grote plassen bij Wanneperveen.

Verbazing
Om het NK marathon te kunnen rijden, moet het ijs minstens vijftien centimeter dik zijn en er moet een parcours van vijf kilometer liggen. Voor de KNSB heeft de overeenkomst niet alleen een financieel voordeel. "Wat wij fijn vinden is dat we van te voren al wat zekerheid hebben", vertelt Mureau. Het gaat dan onder meer over de bereidwilligheid van verenigingen om mee te helpen bij het organiseren van het evenement. Dat zou de snelheid van het organiseren van het evenement ten goede moeten komen.

IJsclubs uit Drenthe en Gelderland, die in 2012 en 2013 gezamenlijk de laatste NK's op natuurijs organiseerden, reageren met verbazing op het nieuws dat er 'een voorkeurspositie' is voor Overijssel. "We staan op een lijst van verenigingen die zich aan kunnen melden als een dikte van vijftien centimeter ijs is bereikt. Dan komt de KNSB meten, kijken wie het verst gevorderd is en wat het beste past. Als daar vanuit Overijssel dan een paar cent subsidie bijkomt, dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal. Omkoping", zegt Jan Baarslag van IJsvereniging Veenoord in de Stentor.

De KNSB weerspreekt dat er sprake is van het 'kopen' van het NK. "Wel is het zo dat steun aan het NK door ons op prijs wordt gesteld en wij daar best iets tegenover willen zetten. En dit is dan wat we kunnen doen", aldus Mureau. "Jammer dat dit sentiment daar leeft, maar als dat zo is dan zullen we dat serieus moeten nemen. En ook meenemen in de evaluatie van het komende seizoen. 'Samen voor het schaatsen' is ons credo, en daarmee zijn we er voor iedereen. Ook voor Drenthe en Gelderland, waar ze enthousiaste organisaties hebben. Die willen we absoluut niet ontmoedigen."

Veertien edities
De laatste keer dat in Nederland een marathon op natuurijs gereden werd, was op 25 januari 2013. Toen werd de veertiende editie van het NK verreden op het Veluwemeer. Op 23 december 2010 werd het kampioenschap voor het laatst gehouden in Overijssel, op de Belterwiede in de Kop van Overijssel.

De afspraak tussen de provincie en de KNSB geldt overigens niet voor de jaarlijkse strijd om de eerste marathon op natuurijs. Een race waarin onder andere Haaksbergen bijna jaarlijks verwikkeld is. Dit jaar troefde schaats- en skeelerclub IJSCH nog de verenigingen in Noordlaren en Nieuw-Buinen af in de strijd om de eerste schaatsmarathon op natuurijs.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan