Tickets
Shop
Nieuws 21 feb 2019

Wat moet je weten over het WK Sprint?

In ons eigen Thialf wordt komend weekend voor de laatste keer een losstaand WK Sprint gehouden. Volgend jaar zal het toernooi in Hamar namelijk samen met het WK Allround gehouden worden. Wat is er in die jaren gebeurd en hoe kun je het komend weekend eigenlijk allemaal volgen? Wij zetten de feiten voor je op een rij.

Foto : Sander Chamid

Historie
Sinds 1970 organiseert de Internationale Schaatsunie jaarlijks de wereldkampioenschappen sprint. De eerste editie werd gehouden in het Amerikaanse West Allis, waar Valery Muratov en Lyudmila Titova uit de Sovjet-Unie de beste was zonder een afstandsoverwinning. Al vanaf het eerste WK Sprint is de opzet hetzelfde: er wordt gestreden over twee keer een 500 meter en twee keer een 1000 meter. Waar je voorheen nog kon winnen door drie afstanden op je naam te schrijven, is het sinds 1997 alleen nog maar mogelijk om te winnen door het in het klassement de snelste te zijn.

Recordkampioen bij de mannen is Igor Zjelezovski. De Rus werd maar liefst zes keer wereldkampioen, waarmee hij twee titels meer heeft dan Jeremy Wotherspoon, Kyou-hyuk Lee en Eric Heiden. Nederlanders Erben Wennemars en Michel Mulder hebben ieder twee titels veroverd. Bij de dames voert Karin Kania-Enke de ranglijst aan met zes titels. Jorien ter Mors en Marianne Timmer zijn de enige twee Nederlandse vrouwen die in het verleden een titel wisten te behalen.

Heerenveen is dit jaar al voor de zevende keer gastheer van het mondiale sprintersbal. Eerder werd in 1985, 1989, 1996, 2006, 2008 en 2011 al gestreden om de wereldtitel sprint. 

Wie wonnen de afgelopen jaren?
2018: Jorien ter Mors en Håvard Lorentzen
2017: Nao Kodaira en Kai Verbij
2016: Brittany Bowe en Pavel Kulizhnikov
2015: Brittany Bowe en Pavel Kulizhnikov
2014: Jing Yu en Michel Mulder

Wie zijn de kanshebbers?
Bij de mannen maken de Nederlanders veel kans op de titel. Europees kampioen Kai Verbij en Nederlands kampioen Hein Otterspeer hebben goede papieren voor een topklassering. Vooral Kjeld Nuis zal na zijn diskwalificatie op het EK gebrand zijn op de wereldtitel. Zij zullen concurrentie krijgen van tweevoudig kampioen Pavel Kulizhnikov, titelverdediger Håvard Lorentzen en natuurlijk de Japanners Shinhama en Yamada.

Bij de vrouwen zal de strijd hoogstwaarschijnlijk gaan tussen Nao Kodaira, Brittany Bowe en Vanessa Herzog. Alle drie de vrouwen waren bij de WK Afstanden in Inzell al prominent aanwezig en zullen ook in Heerenveen om de podiumplaatsen strijden. De Russische dames, de Japanse Miho Takagi en onze eigen Jutta Leerdam zullen proberen hun kans te grijpen voor een bronzen plak. Naast Leerdam komen ook Letitia de Jong en Sanneke de Neeling in actie.

Hoe kan ik het volgen?
De NOS is er het hele weekend live bij. De wedstrijden beginnen zaterdag en zondag om 15.00 uur en zijn rond 18.00 uur weer afgelopen.

Neem voor meer leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek.

Bekijk de meest actuele informatie op onze speciale WK-pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan