Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2019

Van der Geest: 'Carien weet geloof ik zelf niet hoe goed ze is'

De definitieve ontsnapping was pas net ingezet toen Lisa van der Geest de ploegleiding van medekoploper Carien Kleibeuker zag gebaren dat het niet de bedoeling was om samen met haar weg te rijden. Toch knalde de rijdster van Team mkbasics.nl tijdens de vijfde KPN Grand Prix in Luleå vrolijk door. "Dit was mijn enige kans."

Foto : Vincent Riemersma

"Als we ons laten terugpakken, sprint ik tegen Irene (Schouten, red.) en daar had ik geen zin in", legt de winnares van de koers over veertig kilometer uit. "Of ik nou alles op kop moet doen of niet, ik rijd door. Ik weet hoe rap Irene is dus ik snapte de tactiek van Royal A-ware, maar Carien weet geloof ik zelf niet hoe goed ze eigenlijk is. Dat is ergens wel zonde, het zou de koers zoveel mooier maken."

Het blok Irene Schouten en Carien Kleibeuker maakt de dames van Royal A-ware al bijna de hele winter onverslaanbaar. "Het is een lastig en sterk front", geeft Van der Geest toe. "Wij zijn dat ook, maar je moet toch iets proberen om ze uit te spelen."

Het doorrijden bleek een goede tactiek, want de voorsprong die ze met Kleibeuker had groeide tot een niet te overbruggen afstand, terwijl achtervolger Pien Keulstra zich als derde en laatste bij de definitieve kopgroep voegde. "Deze wedstrijd is misschien niet zo lang, maar het was vanaf het begin af aan koers. Het is anders dan een honderd kilometer, maar het ijs was zacht en daardoor was het toch heel zwaar", vervolgt Van der Geest.

Veel macht
De kopgroep bleef bij elkaar tot in de laatste ronde, waarin Kleibeuker twee aanvallen plaatste. "Dan heeft ze toch veel macht in haar benen hoor, ik moest echt even op mijn tanden bijten om er weer bij te komen." Ook de sprint werd als eerste ingezet door de routinier van Royal A-ware. "Ze sprintte vol tegenwind, dus ik dacht: nu moet ik blijven staan en dan heb ik 'm. Maar het was nog lang niet zeker dat ik zou winnen."

Foto : Vincent Riemersma

Op de streep vierde Van der Geest de overwinning uitbundig met haar ploeggenoten. Waar de rode trein donderdag nog een pechdag beleefde door steentjes op het ijs, is het zaterdag feest. "We baalden echt dat we onszelf tijdens de vorige race niet hadden kunnen laten zien en wilden het vandaag goed doen. Dat is dus gelukt", lacht ze.

Zondag staat er weer een lange koers op het programma. Net als vandaag zal de koers over een kortere ronde verreden worden, om de beruchte brug te vermijden waar de steentjes door het voorbijrazende verkeer op het ijs belanden.

Wat gebeurde er verder in Luleå? Lees hier het liveblog terug. De volledige uitslag vind je hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan